Blog

Geld besparen: dit is wat koopjes triggert in onze hersenen!

Koopjes hebben een bijzondere aantrekkingskracht, omdat je enerzijds iets kunt kopen wat je misschien altijd al hebt gewild, en anderzijds geld kunt besparen. Daarom zijn termen als speciale aanbiedingen, kortingsacties of het aanbod “drie voor de prijs van twee” zo buitengewoon aantrekkelijk. Veel portaalsites die koopjes aanbieden, hebben daarom een bijzondere aantrekkingskracht. Koopjes worden aangeboden op werkelijk elk gebied, dit geldt voor voedsel, kleding, elektronica en zelfs bij Casino777, waar bonussen tellen als kortingen.

Geld besparen tijdens de Sale

Dit zijn prachtige opties om geld te besparen, zou je denken. Maar helaas is het niet helemaal zo. De promoties bieden inderdaad enorme besparingsmogelijkheden, maar alleen als je echt alleen de dingen koopt die je echt nodig hebt. Maar de aangeboden koopjes wekken bijna een soort jachtinstinct op, dat vaak leidt tot volkomen ongecontroleerd winkelen en in het ergste geval, zelfs tot het overschrijden van het eigen budget.

Waarom koopjesjager een ongecontroleerde gebeurtenis kan worden

Het probleem ligt hier in het zelfbeloningsproces dat in onze hersenen in gang wordt gezet. Het menselijk brein reageert in het beloningscentrum op aangeboden koopjes. Onmiddellijk na het zien van een koopje, laten de hersenen gelukshormonen vrij. Onmiddellijk voelt de persoon zich gelukkig. In zo’n geval heeft men iets groots bereikt, zogezegd. De kortingsactie zelf en het bedrag van de korting doen er helemaal niet toe. Op dit punt vragen de mensen zich niet meer af of het een echt koopje is of niet.

Dit is ook de reden waarom ongeplande aankopen zo vaak voorkomen. De hersenen reageren onmiddellijk op het koopjesaanbod en zenden het commando “kopen, grijpen en onmiddellijk doen”. Als je dit mechanisme niet kent, zul je een volkomen ongecontroleerde aankoop doen, ongeacht of je budget het toelaat en of het product echt nodig is.

Verleiding door plaatsing

Het brein is de facto zeer gevoelig voor dergelijke situaties, maar detailhandelaren zorgen er door een slimme plaatsing van producten ook voor dat de mechanismen tijdens de koopjesjacht goed worden aangespoord. In detailhandelszaken is deze aanpak bijzonder opvallend. Hier zorgen de winkeliers er precies en vakkundig voor dat de koopjes op een zeer opvallende manier worden geplaatst en dat de klanten ook werkelijk van deze gelegenheid gebruik maken. Er zijn geen ingewikkelde middelen nodig om dit proces met succes uit te voeren. Het volstaat de producten zo te plaatsen dat de prijskaartjes goed zichtbaar en vooral op ooghoogte zijn.

Maar ook de gebruikte verlichting speelt hier vaak een doorslaggevende rol. Het product is optimaal geënsceneerd, om het zo te zeggen. Ook geuren kunnen hier een doorslaggevende rol spelen, wat bijzonder effectief is bij het besparen op eten en drinken. Zij kunnen het product er nog aantrekkelijker doen uitzien.

Het is ook zeer effectief als slechts een paar producten uit de werkelijke koopjesvoorraad worden gepresenteerd, wat aangeeft dat je het zeer snel en onmiddellijk moet grijpen, anders is het product niet meer voorradig. Deze procedure kan echter niet alleen in de stationaire handel worden waargenomen, maar het verschijnsel doet zich met name ook voor op het Internet. Hier wordt het aantal nog beschikbare artikelen getoond om onmiddellijk aan te geven dat je je moet haasten als je dit koopje wil realiseren. Dit alles leidt ertoe dat je, hoewel je een vermeend koopje hebt gerealiseerd, misschien toch een product hebt gekocht dat je niet echt nodig hebt.

Klanten houden van koopjes, maar waarom?

De reden waarom klanten, of mensen in het algemeen, van koopjes houden, is dat je hier geld kunt besparen. Het is waar dat geld besparen wordt voorafgegaan door eerst geld uit te moeten geven, maar in ruil daarvoor heb je geld bespaard en uw financiën gespaard omdat het product goedkoper is dan gewoonlijk. De vreugde is altijd groot als je tegelijk met de aankoop ook geld hebt bespaard. Het beloningssysteem van de hersenen treedt onmiddellijk in werking. Hier komen gelukshormonen vrij, net alsof je bijvoorbeeld de loterij gewonnen hebt.

Waarom de koopjesjacht zo populair is, kan worden teruggevoerd op de oorsprong van de menselijke ontwikkeling. Het woord “koopjesjager” alleen al maakt snel duidelijk waar de oorsprong ligt. Oorspronkelijk bestond de mensheid uit verzamelaars en jagers. Beiden zorgden ervoor dat er voldoende voedsel beschikbaar was. Dit instinct is nog steeds aanwezig, maar wordt nu op andere dingen geprojecteerd, en waar zou dat gemakkelijker kunnen lukken dan bij de koopjesjacht. De tijd van de pijl-en-boog is voorbij, maar dit instinct kan nu perfect worden bediend door te jagen in winkels en onlineshops.

Koopjes, maar moeten ze dat echt zijn?

In principe is het een groot goed om een koopje te kunnen realiseren. Maar je moet er niet altijd voor gaan als je een koopje vindt. Alleen als een product echt nodig is, of al lang gewild en nodig is, is het een echt koopje. In dit geval heb je iets gekocht dat je echt goedkoper hebt gekocht en natuurlijk heb je in reële termen geld bespaard op de spaarrekening.

In het dagelijks leven is het echter heel anders. Zodra men hier een koopje ziet, pikt men het in, ongeacht of het een product is dat men echt nodig heeft. Hoe lucratief de aanbieding ook is, uiteindelijk heb je toch geld uitgegeven, zij het minder, aan iets wat je helemaal niet nodig hebt. Dit heeft natuurlijk helemaal niets te maken met geld besparen.

Een ander probleem met zogenaamd koopjesjager is dat mensen niet meer nagaan of het wel echt een koopje is. Een zeer goed voorbeeld hiervan zijn bulkverpakkingen of sets van drie. Vermoedelijk is dit een geweldig koopje. Maar bijna niemand neemt de moeite om na te gaan of dit werkelijk het geval is. Wie de moeite neemt om een snelle berekening te maken, komt er vaak achter dat het uiteindelijk helemaal geen koopje is. In het ergste geval kan het vermeende koopje uiteindelijk duurder uitvallen dan de werkelijke pakketgrootte.

Koopjes kunnen de moeite waard zijn

Natuurlijk moet men niet afzien van koopjes, want natuurlijk voelt men zich gelukkig wanneer men een koopje heeft gerealiseerd. Maar er zijn echt een paar belangrijke aspecten om te overwegen. Aan de ene kant moet je niet blindelings vertrouwen op de vermeende koopaanbiedingen en ze echt controleren, en anderzijds moet je echt alleen de producten kopen die je echt nodig hebt. Dan heb je echt een goede reden om blij te zijn, want uiteindelijk heb je echt geld bespaard.

Toepassingen waar de blockchain bij kan helpen

Cryptocurrency

Dat de blockchain technologie een revolutionaire nieuwe ontdekkingsreis is richting een andere toekomst is een feit. De mogelijkheden van de blockchain kunnen vergeleken worden met de opkomst van het internet. Evenals bij het ontstaan van het internet, is er bij blockchain een werkwijze gecreëerd die overal ter wereld toegepast kan worden. Blockchain maakt het mogelijk om transacties te organiseren tussen personen zonder de tussenkomst van een centrale partij. De bekendste is natuurlijk de bitcoin, maar alts zoals Tezos worden ook populairder. Maar andere toepassingen zijn ook al mogelijk zoals transacties die over het bezit van een huis gaan, grondgebied of intellectueel eigendom. Maar hoe kunnen we de blockchain in ons dagelijkse leven gaan gebruiken?

Weg met de traditionele databases

Sinds de komst van het internet en de verdere ontwikkeling van computersystemen zijn databases ontwikkeld. Dit met als voornaamste doel het opslaan van gegevens die ieder moment geraadpleegd kunnen worden. Databases zoals van het kadaster, de gemeente, notaris, het ziekenhuis, de bank etc. Deze databases vertrouwen we en we gaan ervan uit dat deze in orde zijn. Indien jij het saldo van jouw bankrekening controleert, dit saldo correct weergeven wordt.

De blockchain database werkt andersom, namelijk er is geen centrale eigenaar van de data maar iedereen is eigenaar. Het unieke van de blockchain is dat het niet te breken is. Het systeem is robuuster, indien er één database wegvalt, pakt de andere het weer op. Hierdoor wordt het onmogelijk om één centraal punt aan te vallen of informatie te wijzigen. Dankzij de grote verspreiding wordt de bescherming van de data meer verspreid en blijft het systeem solide.

Geld

De blockchain technologie is bekend geworden door het beheren van geld. De meest bekende is bitcoin die steeds meer omarmd wordt. Maar ook andere crypto als een altcoin Uniswap kopen is een vorm van geldbeheer door de blockchain. Internationale geldoverdracht is een goed voorbeeld hiervan. Het versturen van geld naar een bepaald land kost meestal een aantal dagen en vraagt om extra transactiekosten, crypto verstuurd geld in no-time voor minder kosten.

Startende ondernemingen of bedrijven met een eigen cryptovaluta, waarbij iedere cryptomunt een aandeel in de organisatie heeft, dan kan er ook een stemrecht aan toegewezen worden.

Onroerend goed

Het unieke en het sterkste punt van de blockchain is het vastleggen en versleutelen van data. Indien er een onroerend goed bijvoorbeeld een huis, bedrijfspand of een stuk grond geregistreerd dient te worden, zijn er diverse partijen benodigd met ieder hun eigen database. Zoals een notaris, het kadaster of de provincie, de rijksoverheid etc. Door blockchain kan iedereen direct en altijd toegang krijgen tot deze gegevens. Waarbij je als eigenaar van deze gegevens de toegang dient te verlenen aan anderen tot het mogen zien van deze data. Het is een kwestie van tijd voordat de techniek en hopelijk ook de wet dit mogelijk gaat maken.

Zorg

Zoals iedereen die in de zorg werkt of in aanraking met de zorg is geweest weet dat er in de zorg zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, artsenpraktijken, tandartsen of andere specialisten altijd maar weer geklaagd wordt over het beheren, onderhouden en delen van de data van patiënten. Medici zijn als het ware omgetoverd tot typisten aangezien ze meer tijd besteden aan het invullen van het elektronische patiëntendossier dan aan het onderzoeken van de patiënt zelf. De blockchain kan hierin een nieuw begin worden, een database beheerd door de klant zelf met informatie voor zowel de patiënten als de zorgverleners.

Kredietverstrekking door een traditionele of moderne partij?

Wil je een huis kopen of om andere persoonlijke redenen een hypotheek of lening afsluiten, dan wend je je doorgaans tot een bank. Ditzelfde geldt voor ondernemers die bijvoorbeeld een nieuw idee voor hun bedrijf hebben bedacht. Leen je een bedrag bij een bank, dan betekent dit dat je toegang krijgt tot het door jou benodigde bedrag en dat je dit over een vooraf vastgestelde periode verspreid terugbetaalt. Daarover betaal je rente, die zowel vast als variabel van aard kan zijn. In de praktijk blijkt echter dat het voor ondernemers vaak moeilijk is om een lening bij een bank te krijgen. 

Bankleningen Vergelijken

Strenge voorwaarden voor een banklening

Elke bank biedt verschillende soorten leningen en kredieten. Een banklening is vaak financieel aantrekkelijk, maar wordt niet zomaar verstrekt. Als ondernemer dien je aan strenge voorwaarden te voldoen. Zo moet je een ondernemingsplan inclusief financieringsplan kunnen overleggen en wordt er verwacht dat je ook eigen vermogen gebruikt. Het vereiste percentage eigen vermogen is afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent en hoe financieel veilig of risicovol deze is. Verder vergt een bank informatie over jouw eigen achtergrond en gaat het na of je de komende jaren in staat bent om de lening af te lossen. 

Banken met elkaar vergelijken

Net als bij de aanschaf van een woning of een auto, het willen uitvoeren van een renovatie of een ander privé of zakelijk doel ga je natuurlijk banken vergelijken. Je wendt je daarbij tot een online platform als deze, waardoor je inzicht verkrijgt in de rente die elke bank hanteert en andere voorwaarden die gelden. Door zelf het bedrag en de looptijd in te vullen, krijg je een betrouwbaar en volledig beeld van welke bank de meest aantrekkelijke lening biedt. 

Efficiënter en flexibeler toegang tot financiering

Omdat het lastig is om aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een banklening te voldoen, kiezen steeds meer ondernemers ervoor om een lening aan te vragen bij andere kredietverstrekkers zoals Swishfund.nl. Dit is een zogeheten Fintech kredietverstrekker, die inmiddels een voortrekkersrol heeft wat betreft de ontwikkeling van innovatieve bedrijfsfinanciering. Het digitale platform van deze kredietverstrekker biedt een aantrekkelijk alternatief en geeft ondernemers de mogelijkheid om efficiënter en flexibeler toegang te krijgen tot financiering. 

Fintech bedrijven: de snelle en online verstrekking van kredieten

Fintech bedrijven winnen steeds meer terrein op de klassieke kredietverstrekkers zoals banken. Fintech bedrijven combineren financiële diensten met innovatieve technologieën om binnen korte tijd online krediet te verstrekken. Van de stapels papierwerk die banken vereisen, is hier geen sprake. Kredietverstrekking door dergelijke bedrijven wordt mogelijk gemaakt door investeerders. Alhoewel elk bedrijf op zijn eigen wijze te werk gaat, is het doel te allen tijde hetzelfde: het verstrekken van kredietruimte aan ondernemers, zodat zij de ontwikkeling van hun bedrijf kunnen realiseren. 

Toenemende populariteit van moderne kredietverstrekkers

Dankzij de opkomst van Fintech bedrijven wordt het niet alleen veel makkelijker om krediet aan te vragen, je hebt ook nog eens veel meer keuze. Het aantal Fintech bedrijven stijgt in rap tempo en een toenemend aantal ondernemers heeft zijn financieringen al middels deze weg gerealiseerd. Niet verwonderlijk, want veel ondernemers zijn van mening dat traditionele kredietverstrekkers wat betreft innovatie al jaren stilstaan. Het verkrijgen van krediet middels een Fintech bedrijf gebeurt met slechts enkele muisklikken. Het geld heb je meestal binnen een etmaal al tot je beschikking. 

Kanttekeningen bij moderne kredietverstrekking

Fintech klinkt als een gouden kans, maar uiteraard gelden ook hier wat kanttekeningen. Omdat banken ruimere toegang tot kapitaal hebben, is financiering bij deze traditionele kredietverstrekkers goedkoper. Bovendien hebben de moderne kredietverstrekkers vaak te maken met klanten waarbij terugbetaling van de financiering ietwat risicovoller is. Ook dit merk je terug in de kosten. Ga vrijblijvende gesprekken aan bij diverse kredietverstrekkers om te ontdekken wat het beste bij jou past. 

Let op: geld lenen kost ook geld.