Archives for Cryptocurrency

Toepassingen waar de blockchain bij kan helpen

Cryptocurrency

Dat de blockchain technologie een revolutionaire nieuwe ontdekkingsreis is richting een andere toekomst is een feit. De mogelijkheden van de blockchain kunnen vergeleken worden met de opkomst van het internet. Evenals bij het ontstaan van het internet, is er bij blockchain een werkwijze gecreëerd die overal ter wereld toegepast kan worden. Blockchain maakt het mogelijk om transacties te organiseren tussen personen zonder de tussenkomst van een centrale partij. De bekendste is natuurlijk de bitcoin, maar alts zoals Tezos worden ook populairder. Maar andere toepassingen zijn ook al mogelijk zoals transacties die over het bezit van een huis gaan, grondgebied of intellectueel eigendom. Maar hoe kunnen we de blockchain in ons dagelijkse leven gaan gebruiken?

Weg met de traditionele databases

Sinds de komst van het internet en de verdere ontwikkeling van computersystemen zijn databases ontwikkeld. Dit met als voornaamste doel het opslaan van gegevens die ieder moment geraadpleegd kunnen worden. Databases zoals van het kadaster, de gemeente, notaris, het ziekenhuis, de bank etc. Deze databases vertrouwen we en we gaan ervan uit dat deze in orde zijn. Indien jij het saldo van jouw bankrekening controleert, dit saldo correct weergeven wordt.

De blockchain database werkt andersom, namelijk er is geen centrale eigenaar van de data maar iedereen is eigenaar. Het unieke van de blockchain is dat het niet te breken is. Het systeem is robuuster, indien er één database wegvalt, pakt de andere het weer op. Hierdoor wordt het onmogelijk om één centraal punt aan te vallen of informatie te wijzigen. Dankzij de grote verspreiding wordt de bescherming van de data meer verspreid en blijft het systeem solide.

Geld

De blockchain technologie is bekend geworden door het beheren van geld. De meest bekende is bitcoin die steeds meer omarmd wordt. Maar ook andere crypto als een altcoin Uniswap kopen is een vorm van geldbeheer door de blockchain. Internationale geldoverdracht is een goed voorbeeld hiervan. Het versturen van geld naar een bepaald land kost meestal een aantal dagen en vraagt om extra transactiekosten, crypto verstuurd geld in no-time voor minder kosten.

Startende ondernemingen of bedrijven met een eigen cryptovaluta, waarbij iedere cryptomunt een aandeel in de organisatie heeft, dan kan er ook een stemrecht aan toegewezen worden.

Onroerend goed

Het unieke en het sterkste punt van de blockchain is het vastleggen en versleutelen van data. Indien er een onroerend goed bijvoorbeeld een huis, bedrijfspand of een stuk grond geregistreerd dient te worden, zijn er diverse partijen benodigd met ieder hun eigen database. Zoals een notaris, het kadaster of de provincie, de rijksoverheid etc. Door blockchain kan iedereen direct en altijd toegang krijgen tot deze gegevens. Waarbij je als eigenaar van deze gegevens de toegang dient te verlenen aan anderen tot het mogen zien van deze data. Het is een kwestie van tijd voordat de techniek en hopelijk ook de wet dit mogelijk gaat maken.

Zorg

Zoals iedereen die in de zorg werkt of in aanraking met de zorg is geweest weet dat er in de zorg zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, artsenpraktijken, tandartsen of andere specialisten altijd maar weer geklaagd wordt over het beheren, onderhouden en delen van de data van patiënten. Medici zijn als het ware omgetoverd tot typisten aangezien ze meer tijd besteden aan het invullen van het elektronische patiëntendossier dan aan het onderzoeken van de patiënt zelf. De blockchain kan hierin een nieuw begin worden, een database beheerd door de klant zelf met informatie voor zowel de patiënten als de zorgverleners.

Let op: geld lenen kost ook geld.