Column

Hoeveel ga jij moeten lenen om je droom waar te maken? Bereken het!

Wat is jouw droom?

Wil jij je eigen koffiebar oprichten? Je eigen huis bouwen? Waar heb jij al van liggen dromen dat je wil realiseren, of iets dat je wil kopen?

Een droom waarmaken, voor iedereen zal dit anders zijn. Heb je er de nodige centen niet voor dan moet je bij een bank lenen. Hoeveel kan je lenen, dat zal je eerste vraag zijn. Geen paniek, in dit artikel ontdek je hoe je kan berekenen hoeveel je kan lenen. Met behulp van handige simulatie tools via de website van een bank kan je aan de slag. Op die manier weet je tot op de cent welk bedrag je kan lenen. 


Waarvoor wil je lenen

Alles hangt in de eerste plaats af van het doel waarvoor je wil lenen. Is het om een nieuwe auto aan te kopen, een reisje te maken, je woning aan te passen of nog iets anders? Voor elke droom is er een soort lening die je kan aanvragen. Kijk daar eerst eens goed naar en klik dan door naar de simulatie pagina. Voer daar een bedrag in dat je wenst te lenen en kies de duurtijd van de lening. Die kan je eventueel nog aanpassen naar lang of kort, afhankelijk van je wensen. Een korte termijn wil zeggen dat het maandbedrag om af te betalen hoger zal zijn, maar je moet dan wel minder kosten betalen. Een langere termijn heeft als voordeel dat het bedrag lager is, maar de kosten iets hoger. Neem hier zelf de juiste beslissing in.

Vergelijk banken

En als het over de kosten gaat van een lening, dan is het iets belangrijks. Want elke bank is hierin anders. De ene rekent er meer aan dan de andere, het is dus zaak om de lening te kiezen waarbij je het minst kosten moet betalen. Blijf dus vergelijken tot je de bank hebt gevonden met de laagste kosten. Dat kan je doen door te blijven simuleren. Begin eventueel bij je vaste huisbank en ga dan verder. Er zijn nog heel wat andere banken, met bekende namen of nieuwe banken met ook een interessant aanbod. 

Online lening aanvragen

Je hoeft je woning niet uit te komen om dit allemaal te doen. Handig is dat je zelfs de lening kan aanvragen via het internet. Ben je op het beste aanbod gekomen, dan kan je je gegevens doorsturen naar de bank en zij zullen je aanvraag in behandeling nemen. Stuur ook je financiële gegevens mee, dan kunnen ze berekenen hoeveel je precies kan lenen. Een bank wil het risico in een klant zo laag mogelijk houden en dat kan alleen maar als je een vaste job kan voorleggen. Langs de uitgaven kant mag je niet teveel lopende leningen hebben. Je kan tot 1/3 van al je inkomsten samen aan leningen uitgeven. 

Waar lenen banken hun geld?

lenen

Iedereen moet aan zijn inkomsten geraken, want zonder gaat het financieel snel bergaf. Ook een bank moet dus hun geld ergens halen of lenen. Sinds de financiële crisis van 2008 hebben banken het nog steeds moeilijk. Er is een structureel tekort aan geld, waardoor ze strenger worden om leningen te geven en de winsten moeten hoger zijn. Om banken niet meer in de gevarenzone te brengen, wat nadelig is voor de economie, geeft de Europese bank wel de mogelijkheid om geld te lenen.
Lees meer

Voordelig lenen: dit is wat de banken geheim willen houden!

lenen bank—-

Om voordelig te lenen ben je op het juiste artikel aangekomen. Lees dit eens volledig door en je weet direct hoe een bank werkt. Uiteraard gaat het steeds om geld of diensten die met geld te maken hebben. Handig, want voor een autolening of woonlening kan je moeilijk buiten de bank omgaan. Tenzij je zelf heel veel spaargeld hebt staan. Maar voor ieder andere persoon is het aangaan van een lening een must om aan geld te komen. Gelukkig is er een manier om op de kosten van een lening te besparen.

persoonlijke lening

Moet lenen veel geld kosten?

Je kent de slogan intussen wel al ‘let op, geld lenen kost ook geld’. Als je dus een bedrag leent bij een bank dan moet je daar nog een deel kosten op betalen. je zal dus meer terugbetalen als dat je geleend hebt bij de bank. Hoeveel die kosten zijn hangt af van de bank, de soort lening, het bedrag en de termijn van afbetaling. Die vier zaken kan je een beetje sturen. Het bedrag dat je wil lenen ligt waarschijnlijk al vast. Maar de bank kan je kiezen, en daarmee verbonden ook de kosten. Want de ene bank rekent meer kosten aan dan de andere. Hoe lager de kosten op een lening zijn, hoe interessanter voor jou. Ga dus na welke bank het interessantst is.

Kan je een lening simuleren?

Daarvoor hoef je niet naar een bankkantoor, maar je kan ook naar de websites van de banken gaan. Inderdaad, bezoek meerdere banken zodat je ze kan vergelijken. Handig aan de sites is dat je er een tool kan gebruiken om leningen te berekenen. Een lening simuleren neemt niet veel tijd in beslag. Je komt al een stap dichter om voordelig te lenen. Voer een bedrag in dat je wil lenen en kies de termijn van afbetaling. Zie je het resultaat staan? Noteer dat even en kijk nu bij een andere bank. Zijn de kosten daar lager, dan betaal je minder af. Let ook goed op het JKP of jaarlijks kosten percentage, een eerste indicatie van de kosten.

persoonlijke lening

Kan je met de afbetalingstermijn spelen?

Wil je toch nog minder afbetalen, dan kan je de termijn van de lening verlengen. Kies een zo lang mogelijke duurtijd van de lening en je zal het maandbedrag dalen. Nadeel hieraan is wel dat je dan meer kosten moet betalen. Maar soms moet je een lening afstemmen op je maandelijks budget, zodat het allemaal haalbaar blijft. Voordelig lenen is dus eens goed rekenen wat er kan en wat er niet kan. Blijf banken vergelijken tot je aan de laagste kosten komt, hierdoor zal je aan de beste voorwaarden kunnen lenen. De lening aanvragen is ook mogelijk via het internet. Stuur alle gevraagde gegevens door en de bank zal je aanvraag in behandeling nemen.

lening aan

Let op: geld lenen kost ook geld.