Sinds januari 2015 is er een nieuw soort energielening in het leven geroepen, namelijk de Vlaamse energielening. Deze vervangt de vroegere FRGE-lening.
De energielening van de Vlaamse overheid is in het leven geroepen om mensen te helpen die energiebesparende werken laten uitvoeren aan hun huis. Zij kunnen nu bijna renteloos lenen om dit te financieren.
Waar moet je zijn om een Vlaamse energielening aan te vragen?
Alle aanvragen verlopen via de gemeente. Deze zogenaamde ‘lokale entiteiten’ hebben een loket waar je terecht kunt om de aanvraag voor de lening in te dienen. Het probleem is dat nog niet alle Vlaamse gemeenten over zo’n loket beschikken. Daar werkt het kabinet van minister Turtelboom momenteel wel aan. Tegen maart 2015 zou elke Vlaamse inwoner een Vlaamse energielening moeten kunnen aanvragen.
Start hier je aanvraag voor een lening!
Wat zijn de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van een Vlaamse energielening?
Allereerst is er natuurlijk de aard van de werken. Zoals het woord het zelf zegt, is de lening bedoelt om energievriendelijke werken te financieren. Hieronder vallen onder meer de isolatie van je dak, je vloeren en je muren. Het vervangen van je verwarmingsketel door een warmtepomp of condensatieketel. Het laten plaatsen van hoog rendementsglas. Het installeren van thermostatische kranen, een programmeerbare kamerthermostaat of een zonneboiler. Soms valt ook de plaatsing van zonnepanelen eronder. Verder kun je de lening ook gebruiken om het onderhoud van je verwarmingsketel te financieren of om een energie-audit te laten uitvoeren.
Naast de aard van de werken zijn er echter nog meer voorwaarden waaraan je moet voldoen om de lening te krijgen. Spijtig genoeg verschillen de voorwaarden van gemeente tot gemeente, waardoor het onmogelijk is om één duidelijk lijn uit te zetten. Je gaat best even informeren bij het loket van jouw lokale entiteit. Dit vind je in het gemeentehuis of bij het OCMW.
Het is wel zo dat alle woningen in aanmerking komen voor de Vlaamse energielening. Dus niet enkel huizen met een bepaalde leeftijd, maar ook bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen.
Hoeveel kun je lenen en tegen welke rentevoet?
Wie via een Vlaamse energielening leent, kan maximaal 10.000 euro lenen. De rentevoet schommelt tussen de 0% en 2%. Dit is dus erg weinig. Wie recht heeft op welke rentevoet, bepaalt opnieuw de gemeente. Er zijn echter wel een aantal mensen die steeds recht hebben op een Vlaamse energielening aan 0%, namelijk kwetsbare groepen. Dit zijn mensen die hun energiefactuur niet kunnen betalen, die in schuldbemiddeling via het OCMW zitten, die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit, die een zeer laag inkomen hebben of eigenaars die hun woning aan iemand uit deze doelgroep verhuren.
Bovenop de renteloze lening krijgen de mensen met een renteloze lening ook begeleiding bij het besteden van het geleende bedrag. De gemeente kijkt samen met hen uit naar de verstandigste besteding van het bedrag; ze vragen offertes aan en helpen hieruit een keuze te maken. Tot slot volgen ze de werken op en dienen ze het nodige papierwerk in om de lening en alle subsidies aan te vragen.
Een Vlaamse energielening moet binnen de vijf jaar terugbetaald worden. Sneller kan uiteraard ook.
Start hier je aanvraag voor een lening!
Kun je de lening combineren met een aanvraag voor subsidies of premies?
Ja hoor, de beide zijn perfect combineerbaar. Wanneer je tot de hierboven beschreven financieel zwakkere doelgroep behoort, helpt de gemeente je zelfs bij deze aanvragen.