Pensioenspaarfondsen versus pensioenverzekeringen…

bridging-loans-couple-med1
Het afgelopen jaar is de balans tussen pensioenspaarfondsen en pensioenspaarverzekeringen helemaal omgeslagen. In 2014 is het aantal aansluitingen op pensioenspaarfondsen met meer dan 20% gestegen! Pensioenverzekeringen daarentegen vallen uit de gratie.


Wat is het verschil tussen een pensioenspaarfonds en een pensioenverzekering?

Beide zijn manieren om aan pensioensparen te doen. Doordat alles wat met pensioenen te maken heeft de laatste jaren uitgebreid in de actualiteit is geweest en omdat het tot de meeste mensen begint door te dringen dat ze zelf een spaarpotje achter de hand dienen te hebben tegen hun pensioen is deze manier van sparen erg populair geworden. Maar liefst 64% van de werkende bevolking doet momenteel aan pensioensparen. Het helpt uiteraard ook dat ze het gespaarde bedrag kunnen inbrengen op de aangifte van hun personenbelasting. Zo recupereren ze nog een deel van het geld, want je kunt er tenslotte niet meer aan op jonge leeftijd eens het gespaard is.

Open een online spaarrekening!

Een pensioenverzekering loopt via een verzekeraar, terwijl je voor een pensioenspaarfonds bij je bank dient te zijn. Bij een pensioenverzekering ontvang je elk jaar een gegarandeerd minimum rendement. Daarbovenop maak je nog kans op een deel van de winstuitkering indien er winst was dat jaar. Je weet dus op voorhand hoeveel je minimum bij je pensioen zal ontvangen indien je elk jaar een vast bedrag spaart. Dit is op zich een voordeel, maar het gegarandeerde minimumrendement op een pensioenverzekering ligt momenteel helaas zo laag dat het niet echt nog een interessante manier van sparen is. Met amper 2% per jaar in 2015, stijgt je spaargeld niet echt.

Een pensioenspaarfonds is een manier van sparen waaraan veel meer risico’s verbonden zijn. Je kunt geluk hebben en wel 15 of 20% intrest krijgen op het einde van dat jaar, maar andere jaren heb je pech en dan kan de intrest zelfs negatief zijn. Het is dus steeds afwachten hoe de economie het zal doen. In 2013 bedroeg de intrest meer dan 12% en afgelopen jaar, in 2014, kreeg je zo’n 7% intrest op je geld via een pensioenspaarfonds. Dit is nog steeds meer dan drie keer zoveel als via een pensioenspaarverzekering!

Open een online spaarrekening!

Voor welk van de twee schrijf ik me best in?

Informeer je op voorhand goed bij zowel een makelaar als je bankier. Denk verder na over waar je je het beste bij voelt: ga je voor zekerheid en een beperktere intrest of kies je voor de onvoorspelbare, mogelijks veel hogere winst? Je beslissing wordt allicht ook beïnvloed door de termijn waarop je nog aan pensioensparen gaat doen. Indien dit meer dan tien jaar is, kun je wel gokken dat het uiteindelijke resultaat van een pensioenspaarfonds beter zal zijn dan dat van een pensioenspaarverzekering. Het blijft hoe dan ook een persoonlijke beslissing en veel zal afhangen van je karakter: ben je een gokker of ga je voor zekerheid?

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.