Vanaf 1 juli 2018 ben je wettelijk beter beschermd als je om welke reden dan ook je reisplannen moet annuleren. Reisorganisatoren mogen je dan geen buitensporige kosten meer aanrekenen als je annuleert. Het is echter een misverstand dat de nieuwe wet alle annuleringskosten afschaft. Met andere woorden neem je best nog een annulatieverzekering als je jezelf een financiële kater wil besparen.
Soms vallen onze reisplannen wel eens in het water. In zo’n onvoorziene omstandigheden is het bijzonder jammer om de zuurverdiende centen die je reeds aan je reis betaalde zomaar in rook te zien opgaan. Net daarom nemen de meeste mensen een annuleringsverzekering als ze een reis boeken. Het blijkt trouwens dat mensen steeds vaker meerdere keren per jaar reizen. Daarom verkiezen ze steeds vaker een jaarlijkse annulatieverzekering boven een éénmalige.
Een annulatieverzekering kan je dus afsluiten voor een enkele reis, maar ook op jaarbasis – in dat laatste geval geniet je dan van extra bescherming voor alle reizen die je in die periode maakt.
- Een tijdelijke annulatieverzekering beschermt je budget zodra je de reis hebt geboekt. Moest je de reis afzeggen, dan kan je tot een bepaald bedrag je gemaakte kosten recupereren. Ook als je de reis onverwacht moet herplannen door overmacht kan je de kosten die je hierdoor maakt terugvorderen.
- De doorlopende annulatieverzekering is ideaal voor de globetrotters die regelmatig op reis gaan. Of je nu slechts enkele keren per jaar de wereld intrekt of haast elke week: je bent het ganse jaar door beschermd voor onvoorziene financiële ongemakken. Dit maakt doorlopende annulatieverzekeringen interessant voor zowel de particuliere avonturier als de zakelijke reiziger.
Let op. De verzekerde zal ook in de toekomst zijn annulatieverzekering slechts kunnen aanspreken als de reis niet doorgaat vanwege een reden die gedekt is door het verzekeringscontract. Die geldige redenen verschillen nogal van verzekeraar tot verzekeraar. Bovendien bieden de meeste verzekeraars meerdere formules aan. Reden te meer dus om op voorhand alle kleine lettertjes goed te lezen.
Hoeveel kost zo’n verzekering?
De premie hangt af van onder andere de lengte en de prijs van je reis, van het aantal reizigers, van de wijze waarop je reist en van de annuleringsredenen die je wilt verzekeren. De meeste verzekeringen dekken overlijdens en ziektes (van de reisgenoten of een naast familielid). Maar zelfdoding of depressie en burn-out zijn meestal geen geldige reden om te annuleren. En je gaat best ook op voorhand na hoe een en ander kan uitdraaien als je vreest dat een bestaande ziekte opnieuw zou opflakkeren.
Offertes opvragen is de boodschap. Maar om je een idee te geven: een eenmalig contract vind je al vanaf 25 euro, terwijl jaarcontracten voor minder dan 200 euro zeker al waar voor je geld bieden.
Een annulatieverzekering kan je op meerdere manieren afsluiten. Oftewel stap je hiervoor naar een gespecialiseerde verzekeringsmaatschappij, oftewel teken je in op een annulatieverzekering bij het reisbureau of de operator waar je je reis hebt geboekt. Vaak worden annulatieverzekeringen immers ook als optie aangeboden bij je reis. In zo’n geval is het echter belangrijk om alle voorwaarden goed na te lezen. Bovendien kan de te betalen premie duurder zijn dan die van een gespecialiseerde, onafhankelijke verzekeraar.
In ieder geval: het loont sowieso de moeite om je kostbare vakantie te beschermen tegen ongeluk. Een annulatieverzekering biedt gelukkig uitkomst.
Tot slot nog een gouden tip. Sluit je verzekering zo snel mogelijk na het boeken van de reis af. Want als je te lang wacht, dreig je overal op een ‘njet’ te botsen. Verzekeraars willen voorkomen dat je pas de verzekering afsluit als je al in de gaten begint te krijgen dat de reisplannen in gevaar komen.
Social tagging: annulatieverzekering > annuleringsverzekering > doorlopende annulatieverzekering > reisverzekering > tijdelijke annulatieverzekering > wettelijke bescherming