Het gaat al maanden in alle kranten en op alle nieuwssites over de besparingen die de regering gaat doorvoeren. Toch blijven de meeste maatregelen zo abstract, dat we als gewone Belg niet goed weten waar we aan toe zijn. Tot hiertoe kon je wel vermoeden dat het financieel niet voordelig zou uitdraaien, maar veel concreter dan dat, werd er niets gezegd. Nu is er voor het eerst een onderzoek uitgevoerd, namelijk een armoedetoets gebaseerd op de verschillende regeringsmaatregelen.
Armoedetoets: wat is dit?
Deceniumdoelen heeft een armoedetoets uitgevoerd waarbij ze rekening hebben gehouden met de komende regeringsmaatregelen. Er zijn echter nog vele andere zaken die ook duurder zullen worden de komende twee jaar en die niet in rekening zijn gebracht. Dat komt doordat ze niet tot de onvermijdelijke zaken behoren. Dit begrip is echter relatief, want een ticket van De Lijn, verhoogd remgeld bij een aantal specialisten, verhoging van lidgelden bij vele organisaties… zijn voor de meeste mensen ook onvermijdelijke uitgaven. Je moet jezelf nu eenmaal kunnen verplaatsen en bij ziekte is een arts noodzakelijk.
Start hier je aanvraag voor een lening!
Wie is Deceniumdoelen?
Deceniumdoelen is een organisatie die bestaat uit verschillende partners. In 2017 zijn de initiatiefnemers het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, de ABVV, het ACLVB, het ACV, Beweging.net, het netwerk tegen armoede en welzijnszorg, het Minderhedenforum, de Socialistische Mutualiteiten en socio-culturele verenigingen.
Wat is het resultaat van de armoedetoets?
Uit de armoedetoets blijkt dat elk gezin in 2015 minstens 50 euro per maand minder zal overhebben en in 2016 loopt dit zelfs op tot 70 euro per maand. Voor gezinnen die kunnen sparen op dit moment, betekent het dat hun spaarboekjes minder snel zullen aangroeien. Huishoudens waar men nu amper rond komt op het einde van de maand hebben echter een probleem. Voor hen zullen de extra facturen zich opstapelen. Toch moeten ook die betaald worden om in de essentiële levensbehoeften van het gezin te kunnen voorzien.
Lonen zullen de komende twee jaar niet stijgen…
Uit verschillende bronnen blijkt dat de meeste lonen de komende twee jaar niet meer zullen stijgen. Wanneer je dit combineert met bovenstaande gegevens, namelijk een extra kost van minimaal 70 euro per maand, kan je maar één conclusie trekken: binnen twee jaar kun je niet meer zoveel sparen als op dit moment.
Start hier je aanvraag voor een lening!
Wees voorzichtig bij het afsluiten van een lening!
Ga er niet zomaar vanuit dat je elk jaar iets meer verdient en overhoudt. In tegendeel: hou er rekening mee dat je binnen twee jaar net krapper bij kas zult zitten dan nu.
Vooraleer je een nieuwe lening afsluit, vraag je dan eerst af of het echt noodzakelijk is om dat product of die dienst nu aan te kopen. Indien je beslist dat de lening zelf een verstandig besluit is, hou dan de maandelijkse aflossing realistisch zodat je ook binnen twee jaar zonder problemen elke maand je lening kunt afbetalen. Je wilt tenslotte niet op de zwarte lijst van wanbetalers belanden. Dit zou je in moeilijkheden kunnen brengen wanneer je bijvoorbeeld binnen vijf jaar een hypothecaire lening wenst af te sluiten voor de aankoop van je eigen huis.