Bankshoppen: ga je voor het hoogste rendement of zet je je geld bij een stabiele bank?

bridging-loans-couple-med1

Wanneer je de rendementen op spaarrekeningen gaat vergelijken, zie je enorme verschillen tussen de banken onderling. In België alleen al geven sommige banken tot wel acht keer zoveel intrest als andere. Reden genoeg om van bank te veranderen zou je denken? Of is het toch verstandiger om bij een financieel stabiele bank te blijven?


Hoe groot zijn de verschillen in rendementen?

Uit een recent onderzoek is gebleken dan eind 2014 bepaalde banken een rentevoet aanbieden op hun spaarrekening die acht maal zo hoog ligt als deze bij andere banken. Wanneer je alle banken op een lijstje zet, zie je al snel dat de grote banken de laagste rentevoet aanbieden. Kleine banken geven dan weer meer intresten op je spaargeld.

Voor veel mensen is dit het signaal om hun spaarboekje af te sluiten bij hun eigen bank en een nieuw boekje te openen bij een kleinere bank. Zo brengt hun spaargeld meer op, wat uiteraard fijner is. Ze doen dit vanuit de wetenschap dat de staat garandeert dat elke persoon tot 100.000 euro zal terugkrijgen indien hun bank failliet gaat.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Kun je wel vertrouwen op het beschermingsfonds voor je spaargeld?

Elk land in de Europese Unie garandeert dat je spaargeld met een maximum van 100.000 euro per spaarder en per bank beschermd is. In België gebeurt dit via het beschermingsfonds.

Financieel expert Paul D’Hoore waarschuwt in een interview dat je niet blindelings mag vertrouwen op deze garantie. Hij maant aan tot voorzichtigheid.

Hoewel hij er verder niet op ingaat in het interview, kan je zelf ook wel bedenken dat zo’n beschermingsfonds niet meteen miljarden heeft liggen om iedereen zijn spaargeld terug te betalen. Het is dus niet zo dat als je bank morgen failliet gaat, je overmorgen al je geld van het beschermingsfonds zal trekken. Kijk maar naar Griekenland, dat ook lid is van de Europese Unie. Mensen konden er enkele jaren gelden ook niet zomaar, van de ene dag op de andere, hun ganse spaarboekje opeisen bij de bank. Je moet het zelfs niet zover zoeken: enkele maanden geleden is er in België een kleine verzekeraar failliet gegaan na zware stormschade in hun dorp. Bijna alle dorpelingen waren bij hen verzekerd en ze konden de schadeclaims gewoon niet meer aan. Enkele gelukkigen hebben het volledige verzekerde bedrag getrokken, maar vele andere trokken nog slechts een fractie van de werkelijke kosten. Dit terwijl ze al twintig jaar trouw hun premies betaalden…

Start hier je aanvraag voor een lening!

Jouw keuze!

Het blijft uiteraard je eigen keuze bij welke bank je je geld zet, maar denk er zeker en vast een keertje goed over na. Kies je voor een hoog rendement bij een bank die dicht tegen een faillissement aanleunt? Of kies je voor een spaarboekje met laag rendement bij een veel stabielere bank?

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.