Betalen of geld afhalen zonder extra kosten

betalen in het buitenland ING gratis rekeningWanneer je deze zomer op het vliegtuig of in de wagen stapt, doe je dat liefst grondig voorbereid. Hoe je in het buitenland gaat betalen is daar een cruciaal onderdeel van. Met een Master- of VISA Card betalen? Dat is niet voor iedereen een optie. Gelukkig kan je in veel landen ook met je gewone bankkaart, gekoppeld aan je zichtrekening, betalen. Dat doe je echter niet overal en zeker niet met elke bank kosteloos. Buiten de eurozone betaal je al snel een stevige toelage.

Open gratis een rekening bij ING!

Er zijn verschillende factoren die bepalen of je bijbetaalt voor betalen of cash afhalen buiten België. Zo speelt ook je leeftijd een rol, want afhankelijk daarvan heb je een ander soort rekening en dus ook een andere bankkaart. Ben je van mening dat met bancontact betalen of afhalen overal, of toch zeker binnen Europa, gratis zou moeten zijn? Dan vergelijk je best grondig alle banken en hun verschillende voorwaarden per (zicht)rekening.

Bancontact in eurolanden

Binnen de Eurozone kan je meestal wel gratis geld afhalen, zij het enkel met je bancontact. Met een kredietkaart betaal je al snel een vaste toeslag plus een percentage van het bedrag. Dat is geld dat je natuurlijk liever niet kwijt bent. Dat hoeft ook niet, met een zichtrekening van ING bijvoorbeeld. Daarmee kost geld afhalen of betalen in een winkel je nooit iets extra. Bancontact is dus – bij de meeste banken overigens – de goedkoopste keuze in het buitenland.

Dat geldt ook voor het betalen in winkels. Zolang je genoeg budget hebt op je zichtrekening, komt het je altijd voordeliger uit om te betalen met je klassieke bankkaart. Zo vermijd je trouwens ook een onverwachts hoge uitgavenstaat op het einde van de maand. Wanneer je op vakantie vertrekt, doe je er trouwens goed aan bij je bank te checken of je bancontactkaart geactiveerd is over de landsgrenzen heen. Zo voorkom je alvast een erg vervelende situatie!

Buiten (geografisch) Europa

Ook wanneer je buiten Europa reist, is het belangrijk je bankagent hiervan op de hoogte te brengen. Je bancontact moet namelijk geactiveerd worden. Vaak kan je dit ook gewoon heel eenvoudig via de home banking app instellen. Buiten Europa betaal je echter wel altijd een meerkost per transactie. Die zijn verschillend per bank. Bij een gewone bankkaart komen er buiten de Eurozone drie verschillende kosten bij: de vaste bankkost, vaste behandelings- of verwerkingskost en een vergoeding voor het verwisselen van valuta. Met een kredietkaart betaal je sowieso dezelfde afhalingskost als binnen Europa, maar ook nog eens een wisselkoersvergoeding, een bepaald percentage van het te betalen of afgehaalde bedrag.

Zelfs buiten Europa kies je er in feite best voor om met bancontact geld af te halen. De extra kosten zijn namelijk altijd lager. Dat is echter niet zo voor rechtstreekse transacties. Als je betaalt in een winkel of restaurant met je kredietkaart, moet je dan enkel rekening houden met de wisselkoersverhouding.

Gratis geld afhalen

Ook binnen België betaal je bij sommige banken extra wanneer je niet afhaalt bij een filiaal van jouw bank. Misschien heb je al gemerkt dat er maandelijks verbruikskosten van je rekening verdwenen, maar stond je er nooit bij stil waarom? Dat is dus omdat je niet bij een automaat van jouw bank afhaalt. Met een gratis rekening van ING wordt dat je alvast niet aangerekend.

Open gratis een rekening bij ING!

Social tagging: > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.