Het is zover: de eerste bank met negatieve rente op spaargeld

negatieve rente
In Duitsland is er een bank die zijn klanten geld vraagt voor het bewaren van spaargeld!

Skatbank, in de Duitse deelstaat Thüringen, voert vanaf 1 november een negatieve rente in. Voortaan gaat dus van het spaargeld van de klanten jaarlijks een percentage van 0,25% af, in plaats van dat er geld bijkomt.

“De consument is inmiddels al gewend geraakt aan minimumrentes op zijn spaargelden,” zegt Jörg Hackhausen, redacteur van het Handelsblatt dat het nieuws bracht. “Nieuw is echter dat door de klant aan de bank een vergoeding moet worden betaald wanneer geld op een spaarrekening wordt gestort.”

Start hier je aanvraag voor een lening!

De maatregel is voorlopig enkel geldig voor klanten die een vermogen van 500.000 euro bewaren bij de bank, maar het is niet uitgesloten dat ook kleinere spaarders in de toekomst zullen moeten betalen voor het bewaren van geld.

Aan de basis van deze ontwikkeling ligt de renteverlaging die de Europese Centrale Bank de voorbije jaren heeft doorgevoerd. Door de rentes te verlagen, stelde de Europese Centrale Bank goedkope leningen beschikbaar aan de banken, die op hun beurt goedkope kredieten konden aanbieden aan consumenten en bedrijven. Sinds kort moeten banken echter zelf ook bij de Europese Centrale Bank geld betalen indien ze daar geld parkeren. De Europese Centrale Bank hoopte daardoor de banken te stimuleren het geld te gebruiken in plaats van het te laten staan, maar in de plaats daarvan rekenen de banken de negatieve rente blijkbaar gewoon door. Een aantal bedrijven heeft al geklaagd over negatieve rentes op hun zichtrekeningen.

Banken die aan consumenten negatieve rentes aanrekenen, zullen bij ons op weinig begrip kunnen rekenen, zeker nadat sommige banken al met geld van de belastingbetaler gered werden tijdens de financiële crisis.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Kijk op onze vergelijkingsmodule voor spaarrekeningen en zichtrekeningen welke banken momenteel nog de hoogste rentes bieden.

Social tagging: > > > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.