Heeft de ‘Belgische lange termijn rente’ invloed op mij?

01-low-interest-rates

In de media wordt nu volop gesproken over iets wat men de ‘Belgische lange termijn rente’ noemt. In eerste plaats vermeld men dan het belang van België als land en voor onze schatkist. Toch gaat de invloed van deze rente veel verder dan alleen op nationaal vlak. Elke individuele Belg ondervindt hiervan de positieve en negatieve gevolgen.

Wat betekent het cijfer dat de lange termijn rente aanduid?

Amper drie jaar geleden lag dat cijfer nog boven de 5%. Nu is het pas gezakt onder de 1%! Dit is een immens verschil. Voor ons land is dit positief, want het betekent dat we onze schulden goedkoper kunnen afbetalen en dit is voordeliger voor de schatkist.

Een cijfer van 1% wil eigenlijk zeggen dat bij het afsluiten van een lening van tien jaar, de Belgische staat er 1% rente op betaalt. Dit is erg weinig, zoals iedereen die ooit een lening heeft afgesloten wel zal weten.
Nu op 12 december 2014 staat de rente op slechts 0.874%! Dit is een historisch cijfer…

Start hier je aanvraag voor een lening!

Heeft de ‘Belgische lange termijn rente’ ook invloed op mijn lening?

Ja. Als de rente zakt, zakken ook de rentes voor het afsluiten van een hypothecaire lening. Het is met andere woorden zeer voordelig om nu, eind 2014, een hypothecaire lening af te sluiten of te laten herzien. Bovenop de voordelige rente komt bovendien op dit moment nog het einde van de woonbonus. Wie er nog gebruik van wenst te maken, moet nog deze maand alles voor zijn lening in orde zien te krijgen.

Beïnvloedt de lage rente mij, als particulier, enkel in positieve zin?

Helaas niet. Voor de meeste mensen heeft de lage lange termijn rente enkel negatieve gevolgen op korte termijn. Tenminste voor hun privé situatie. Het is zo dat de intrest op spaarboekjes ook gekoppeld is aan de Belgische lange termijn rente. Met andere woorden: op dit moment krijg je bijna geen intrest op je spaargeld. Je spaarcentjes brengen dus niets op…

Start hier je aanvraag voor een lening!

Zal de rente nog blijven zakken?

Veel mensen gaan ervan uit dat de Europese Centrale Bank binnenkort maatregelen zal treffen om het zakken van de rente te verminderen of voorkomen. Dit historisch laagtepunt in gans Europa is een abnormale zaak en het zakken van de rente kan dan ook niet blijven duren.

Nochtans is er tot op de dag van vandaag nog steeds een daling van de lange termijn rente merkbaar.

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.