Hoe kan je de bonus malus berekenen?

Wil je een bonus malus berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan hoeveel procent van de premie je dient te betalen? Veel van de verzekeraars maken gebruik van een dergelijke formule, om de klanten die weinig kosten claimen te belonen met een lagere premie. Heb je aan de andere kant te maken met een schade en wil je deze door de verzekeraar laten vergoeden? Houd er dan rekening mee dat de premie de komende jaren flink hoger uit zal vallen, als het gevolg van de bonus malus berekening.

Korting op de premie

Je kunt zelf de bonus malus berekenen om uit te rekenen wat de korting op de premie is, die je kunt ontvangen. Rij je bijvoorbeeld al jaren schadevrij in je auto en heb je daarom nog nooit een claim in hoeven dienen? Dan is de kans groot dat je gebruik kunt maken van een aantrekkelijke bonus. Heb je aan de andere kant juist enkele schades moeten claimen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een malus. We gebruiken dit woord buiten de verzekeringen niet zo vaak, maar het is het tegenovergestelde van een bonus en zorgt ervoor dat je meer premie betaalt.

Gevolgen van een claim

Houd er rekening mee dat de gevolgen van een claim over het algemeen behoorlijk ingrijpend kunnen zijn. Je kunt de kosten van een schade door de verzekeraar laten vergoeden, maar je zal te maken krijgen met een flinke stap op de bonus malus ladder. Je kunt de bonus malus voor en na een ongeval en claim berekenen, om na te gaan hoeveel extra kosten dit met zich mee zal brengen. Op het moment dat je een jaar zonder schade rijdt zal je in de meeste gevallen 1 trede stijgen op de bonus malus ladder. Aan de andere kant kun je er zomaar 5 dalen, op het moment dat je een schade claimt.

Schadevrije jaren

Het is wat dat betreft verstandig om zoveel mogelijk schadevrije jaren op te bouwen. Je kunt op deze manier iedere keer een graad verliezen, waardoor je uiteindelijk bijvoorbeeld nog maar 45% van de nominale premie voor je autoverzekering betaalt.

Zelf berekenen

Wil je de bonus malus berekenen op basis van je eigen gegevens? Ga uit van de bonus malus waarmee je begonnen bent. Trek hier voor ieder schadevrije jaar 1 punt van af en tel hier aan de andere kant steeds 5 punten bij op voor een schadeclaim. Op die manier kun je de bonus malus van dit moment berekenen.

Social tagging: >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.