Hoe kan je een lening berekenen in Excel?

excel chart

Wie graag zelf aan de slag gaat om een lening te berekenen, kan dat via een computer of rekenmachine doen. Via Excel is het ook mogelijk, want hier kan je heel veel berekeningen uitvoeren. Het is ook handig om verschillende berekeningen te vergelijken. Want banken hebben verschillende kostenpercentages die ze aanrekenen. Om alles goed bij te houden kan je dan een software programma gebruiken.

persoonlijke lening

Banksimulaties

Nog makkelijker dan Excel is via de website van een bank. Want daar staat ook al een simulatie tool op, die op enkele seconden al een lening kan berekenen. Je hoeft alleen maar een bedrag in te voeren en de duurtijd te kiezen van de lening. Dan zie je een bedrag verschijnen, en dat bedrag moet je elke maand afbetalen aan de bank. Het is een samenstelling van kapitaal en kosten die je in een keer maandelijks moet afbetalen. Hoeveel de kosten zijn, kan je dus zien tijdens een lening simulatie. En handig is dat je een lening kan aangaan bij een bank die je de laagste kosten kan aanbieden.

Hiervoor kan je via het internet op zoek gaan naar de banken en simulaties uitvoeren. Doe er zoveel als je zelf wenst, tot je de beste voorwaarden hebt gevonden. Kijk ook eens naar je budget om het aantal maanden van de lening te bepalen. Ga je voor een korte duurtijd waarbij je een hoger maandelijks bedrag hebt, of toch een langere duurtijd zodat het maandbedrag draaglijker is. Bij de laatste optie betaal je wel meer kosten af aan de bank.

Loonfiches en uitgaven

Aan jou de keuze, maar de bank zal voor jou ook een berekening maken. Ze willen namelijk weten wat jouw financiële situatie is. Heb je een vast inkomen en welke vaste uitgaven heb je? Om een lening aan te gaan moet je dus een vaste job hebben. Loonfiches van de laatste maanden is voldoende om als bewijst te dienen. Als vaste uitgaven rekent de bank lopende leningen en alimentatie. Heb je er geen of maar één, dan is de kans groot dat je de lening krijgt. Heb je al meerdere leningen en is de marge erg klein geworden, dan kan de bank weigeren. Klanten kunnen tot 1/3e van hun inkomsten uitgeven aan deze vaste uitgaven.

Nu je weet dat een berekening via Excel niet meer nodig is, kan je via het internet op zoek naar de banken. Daar staan lening simulatie tools voor jou ter beschikking. Maar er voldoende gebruik van om de beste voorwaarden te krijgen om een goede lening vast te krijgen. Hoe draaglijker de afbetaling van de lening is hoe beter voor jouw portefeuille.

Social tagging: > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.