Lenen van een particulier: waarom de bank soms je beste vriend is

particulier vs bank

Een lening aangaan bij een particulier, het is ook een optie als je geld nodig hebt. Of het de beste keuze is, dat is een vraag die je zelf moet beantwoorden. Maar als je een groot bedrag nodig hebt dan kan je via een particulier gaan of naar een bank stappen. Banken staan erom bekend dat ze diensten leveren die met geld te maken hebben. Grote bedragen voor woonleningen, een nieuwe auto, een persoonlijke leningen of eerder een kleiner bedrag met een minilening? 

persoonlijke lening

Stabiele voorwaarden

Met een bank ben je zeker dat de voorwaarden niet meer zullen veranderen. Alles staat duidelijk vermeld, al van zodra je je informeert voor een lening. Op elke communicatie die je ziet van een banken moet alles duidelijk vermeld staan, dus ook het kostenpercentage. Als je een bedrag leent, dan komt daar nog een kostentarief bovenop. Dat betaal je maandelijks af met één bedrag. Hoeveel die kosten zijn hangt af van de bank, de soort lening en de termijn van afbetaling. 

Vergelijk banken

Inderdaad, kosten kunnen dus verschillen van bank tot bank. Daar kan je op zoek gaan naar de laagste kosten. Op die manier betaal je minder af per maand. Je kan makkelijk vergelijken door een simulatie uit te voeren via de website van de bank. Een simulatie voer je uit door een bedrag in te voeren en een duurtijd te kiezen. Met die twee gegevens heb je een resultaat voor je staan. Noteer dat even en kijk naar het JKP (jaarlijks kosten percentage). Interessant om dat percentage te vergelijken met andere banken. 

Stel contract op

Leen je van een particulier, dan krijg je met al die zaken niet te maken. Maar dan moet je alles zelf overeenkomen. Om daar goed uit te komen is het best dat alles op papier komt te staan. Duidelijkheid moet van in het begin erbij zijn, want anders kunnen afspraken in ruzie ontaarden. De oplossing hiervoor is naar een notaris gaan. Zij kunnen een document opstellen met de nodige voorwaarden in vermeld. Op die manier is het voor elke partij duidelijk wat er kan gebeuren bij problemen. Stel dat de lening niet meer kan afbetaald worden, dan kan je teruggrijpen naar dat document en weet je waar je aan toe bent. 

Mocht je lenen van een vriend of familielid dan wil je niet meemaken dat er ruzie ontstaat. Net daarom ga je beter naar een notaris. Je kan zelf ook een document opstellen, maar zorg dan dat er alles goed in vermeld staat. Een mondelinge overeenkomst kan ook, maar dat raden we af. Als er dan problemen ontstaan heb je niets om naar terug te gaan.

Social tagging: > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.