Is de woningmarkt ineengezakt nu de woonbonus minder voordelig is?

bridging-loans-couple-med1

Sinds 2015 is de woonbonus niet meer zo voordelig als de voorbije jaren. Deze maatregel is in 2014 bekend gemaakt en uitgebreid besproken. Als gevolg daarvan hebben nog veel mensen een huis gekocht in het laatste kwartaal van 2014. De woningmarkt deed het toen uitzonderlijk goed. Er werden namelijk heel veel huizen verkocht, maar hun prijzen bleven wel stabiel. Verder vreesden vooral de makelaars voor een terugval van de huizenmarkt in 2015.

Hoe zagen de eerste weken van 2015 eruit?

Intussen hebben de makelaars reeds samen gezeten en allen kondigden aan een goede start van 2015 achter de rug te hebben. Het aantal verkochte huizen is niet lager dan de voorbije jaren, dus van de gevreesde terugval is geen sprake. Er is wel een andere opvallende trend: de prijszetting verloopt nu anders dan vroeger.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Hoeveel vraag je voor een huis? Betaal je de vraagprijs bij aankoop van een huis?

Enkele jaren geleden was het de trend om meer te vragen voor je huis dan je uiteindelijk graag wou krijgen. Op die manier konden potentiële kopers nog een beetje afbieden en kreeg iedereen zijn zin.

Nu is het iets anders: de prijzen die voor huizen gevraagd worden, zijn momenteel zo realistisch mogelijk. Enkel huizen en appartementen met een correcte verkoopprijs lijken vlot te verkopen. Bij een te hoge vraagprijs verloopt het allemaal heel wat moeizamer. Daarom moet de makelaar nu samen met de verkoper op zoek naar een correcte prijs voor de woning alvorens ze tot marketing overgaan.

Koop je nu beter geen huis meer?

Tuurlijk wel. Het is zelfs zo dat ondanks de verlaagde woonbonus, het momenteel financieel voordeliger is om een woning te kopen dan bijvoorbeeld in januari 2013. Dat komt doordat de rentevoeten nu veel aantrekkelijker zijn. De woonbonus blijft ook een beperkte tussenkomt in de afbetaling van je lening bieden.

Era heeft het een keertje uitgerekend en op twintig jaar tijd levert de woonbonus je gemiddeld zo’n 10.000 euro op. De besparing die je momenteel hebt door de lagere rentevoet dan een jaar geleden, zal je op twintig jaar tijd ongeveer 30.000 euro opleveren. Een aanzienlijk grotere besparing dus.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Staar je niet blind op de verminderde woonbonus en kijk ook verder, naar bijvoorbeeld de aantrekkelijke rentevoeten of een voordelige koop. Indien je nu het huis van je dromen ziet tegen een mooie prijs, moet je zeker niet twijfelen. Het is ook de dag van vandaag voordelig om een nieuwe woning te kopen, ondanks de iets kleinere tussenkomst via de personenbelasting.

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.