Is er een verschil tussen een kredietkaart en een debetkaart?

KredietkaartGebruik jij een kredietkaart?

Een kredietkaart bezit heel wat voordelen die we handig vinden. Vooral het feit dat je ermee op krediet kan kopen. Je kan nu een aankoop uitvoeren van een dienst of artikel en pas een maand later zie je het geld van je rekening gaan. Er is vaak een uitgavelimiet op de kredietkaart, zodat je niet hoger dan een bepaald bedrag maandelijks kan uitgeven.

Een debetkaart daarentegen heb je standaard van zodra je een zichtrekening opent. Hiermee kan je ook betalingen uitvoeren, maar het geld gaat onmiddellijk van de rekening. Heb jij beide kaarten in je bezit?


De kredietkaart

Dat is het grote verschil tussen een credit card en een debetkaart. Een creditkaart moet je als optioneel zien. Je bent niet verplicht er eentje af te nemen bij de bank. Je kan dit op eender welk tijdstip aanvragen. En je kan het eventueel ook bij een andere bank doen. Er is geen verplichting meer om een kredietkaart af te nemen bij de bank waar je zichtrekening zit. Op die manier kan je er dus een bank uitkiezen die je een kaart kan geven aan de beste tarieven. Want voor het gebruik van een kredietkaart kunnen er kosten in rekening gebracht worden. Hoeveel dat precies is hangt af van de bank en van de eigenschappen van de kaart. Een standaard kredietkaart zal goedkoper zijn dan een kaart waar je bijvoorbeeld een hogere uitgavelimiet wenst.

Hangen er kosten aan vast?

Er zijn ook tal van banken die een gratis credit card geven, dus waarom zou je die niet aanvragen? Het kan meteen het begin zijn van een vergelijking tussen banken. Want ook voor een zichtrekening en debetkaart betaal je kosten. Door het grote aanbod aan banken is er voor de consument heel wat keuze. Dus aarzel niet om eens op vergelijk te gaan via het internet. Een bankkantoor bezoeken hoeft ook niet meer zo snel als vroeger. Nu beheren we alles via online banking. Een overschrijving doen gaat zelfs via een app op de smartphone.

Debet vs Credit

Een debetkaart heb je dus altijd van zodra je ergens een rekening opent. Je kan er online en offline mee betalingen uitvoeren. Maar het geld gaat meteen van de rekening. Als je een groot bedrag moet uitgeven dan kan een kredietkaart handiger zijn. Dan kan je de kost wat beter spreiden en heb je nog wat tijd om het bedrag bij mekaar te krijgen. 

Een kredietkaart kan je dus bij eender welke bank aanvragen. Het kan wel even duren vooraleer je een kredietkaart krijgt. De bank wil eerst nagaan of je een voltijdse job hebt. Die heb je namelijk nodig en je inkomen moet in de lijn liggen van de uitgavelimiet van de kaart. Het kan tot ongeveer 2 weken duren alvorens de kredietkaart bij je thuis aankomt. Er zit dan meteen een pincode bij zodat je direct aan de slag kan. 

Social tagging: > > > > > > > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.