Kan ik leningen samenvoegen en kom ik dan goedkoper uit?

leningen-samenvoegen

Het samenvoegen van leningen kan verschillende voordelen opleveren, waaronder een lagere rente. In dat geval is de kans groot dat je goedkoper uit zal komen. Daarnaast zorg je voor meer overzicht over de verschillende leningen, al is het aan de andere kant van belang om rekening te houden met een eventuele boeterente. Maak een goed overzicht van de verschillende voor- en nadelen en zorg er op die manier voor dat je kunt bepalen of het verstandig is om in jouw geval de verschillende leningen samen te voegen.

Start hier je aanvraag voor een lening!
Lagere rente

Op het moment dat je meerdere leningen gaat samenvoegen is de kans groot dat je een lagere rente gaat betalen. Dit heeft te maken met het feit dat banken een lagere rente hanteren, naarmate je een grotere lening afsluit. Een lening van €10.000 is daarmee relatief voordeliger dan een lening van €2.000. Op het moment dat je 5 leningen van €2.000 hebt lopen, betaal je 5x voor zowel de vaste als de variabele lasten. Stel je dat dit oversluit naar een nieuwe lening van €10.000, dan betaal je nog altijd 5x de variabele lasten, maar slechts 1x de vaste lasten.

Overzicht van je leningen

Daarnaast kun je de leningen samenvoegen, om voor een beter overzicht te zorgen. Op het moment dat je 5 verschillende leningen hebt lopen is de kans vrij groot dat je een keer een betaling van de rente of een aflossing mist. Je kan op die manier gemakkelijk in de problemen komen, zeker wanneer het vaker voorkomt en je op de zwarte lijst van het CKP terechtkomt. Door je leningen samen te voegen houd je het overzicht en hoef je maandelijks nog maar 1x voor een aflossing en de betaling van de rente te zorgen.

Boeterente bij aflossen

Houd er aan de andere kant rekening mee dat het niet altijd zomaar is toegestaan om een lening in één keer volledig af te lossen. Vooral wanneer je een persoonlijke lening hebt lopen is de kans groot dat je een boeterente zal betalen. Op dat moment brengt de bank je extra kosten in rekening, voor het aflossen van een van de kleinere leningen. Weeg de kosten die je hiervoor extra betaalt, af tegen het voordeel dat je aan de andere kant kunt behalen met de nieuwe lening waarvoor je waarschijnlijk een lagere rente betaalt. Ook het overzicht vertegenwoordigt een bepaalde waarde, dus neem dit mee in de vergelijking.

Voor- en nadelen

Wat dat betreft brengt het samenvoegen van meerdere leningen zowel voor- als nadelen met zich mee. De kans is groot dat je hierdoor voordeliger uit zal zijn, maar het is aan de andere kant van belang om ook de kosten van het samenvoegen mee te wegen. Kom je uiteindelijk uit op een situatie waarin je ongeveer evenveel blijft betalen? Dan is het vaak toch verstandig om de leningen samen te voegen. Je zorgt hiermee immers voor het betere overzicht, zodat je minder snel met problemen te maken zal krijgen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Social tagging:

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.