Autoverzekering voor jongeren, hoe zit het?

Heb je je eerste auto gekocht en wil je deze graag goed verzekeren? Houd er rekening mee dat de autoverzekering in veel gevallen relatief duur uit zal vallen. Verzekeraars kijken bij het bepalen van de premie goed naar de auto die je wilt verzekeren, maar ook naar je eigen ervaring en verleden. Ben je net 18 jaar, of heb je wellicht pas een paar jaar je rijbewijs? Dan is de kans groot dat de autoverzekering voor jongeren behoorlijk duur uit zal vallen.

Hoger risico jongeren

Een autoverzekering voor jongeren is in de meeste gevallen wat duurder, vanwege het hogere risico dat een verzekeraar loopt. Jongeren zijn over het algemeen vaker betrokken bij een ongeval, dan meer volwassen bestuurders. Het hogere risico van een verzekeraar vertaalt zich automatisch in hogere kosten, waardoor het voor een verzekeraar van belang is om hier een hogere premie voor te vragen. Naarmate je ouder wordt, zal de premie steeds een beetje lager worden. Dit heeft uiteraard ook te maken met de bonus malus korting die steeds verder op zal lopen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Speciale autoverzekering

Je kunt als jongere een speciale autoverzekering afsluiten, om je toch op een relatief voordelige manier te verzekeren. Er zijn een aantal verzekeraars actief, die zich hier heel specifiek op richten. Houd er rekening mee dat er in de meeste gevallen sprake is van een franchise of een vrijstelling, wat betekent dat je een deel van de kosten bij een ongeval zelf dient te betalen. Nadat je deze eigen bijdragen hebt gedaan zal de verzekeraar uitkeren. Hierdoor wordt het risico voor de verzekeraar kleiner en kun jij rekenen op een meer aantrekkelijke premie voor je autoverzekering.

Bonus malus

Probeer daarnaast zoveel mogelijk korting te verzamelen op basis van de bonus malus berekening. Ieder jaar dat je vrij blijft van schade gaat er een punt op de schaal voor de berekening af. Dat betekent dat je een kleiner percentage van de nominale premie zal betalen en je dus steeds meer korting krijgt. Rijd je aan de andere kant een schade en dien je daar een claim voor in? Dan kun je er zomaar 5 punten bij krijgen. Op dat moment zal de premie flink oplopen en dien je er rekening mee te houden dat de autoverzekering voor jongeren een stuk duurder wordt.

Verzekering op naam van ouders

Ondanks de hoge kosten van een eigen autoverzekering voor jongeren, is het verstandig om deze niet op naam van je ouders te zetten. Je bent verplicht om de verzekering op naam te zetten van de meest regelmatige bestuurder van een auto. Komt de verzekeraar er achter dat je de verzekering op naam van je ouders hebt staan voor een lagere premie, maar jij er veelal gebruik van maakt? Dan kan de verzekeraar besluiten om de kosten bij een ongeval niet uit te keren, waardoor je hier zelf voor op dient te draaien en je flink in de problemen kunt komen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Social tagging: >

One Response to Autoverzekering voor jongeren, hoe zit het?

  1. Direct Verzekerd schreef:

    Vooral dat laatste stuk betreffende een verzekering afsluiten op naam van ouders, is iets waar slechts een klein deel van de mensen van af weten. Let hier goed op bij het afsluiten van een auto verzekering want het kan duur komen te staan!

Let op: geld lenen kost ook geld.