Strengere voorwaarden voor sociale lening?

sociale lening geen budget

Het budget dat jaarlijks wordt toegekend aan het Vlaams Woningfonds is bijna op. Mensen die de komende maanden nog een sociale woonlening willen aanvragen vallen daardoor wellicht uit de boot. Minister van Wonen Liesbeth Homans streeft er naar om zo optimaal mogelijk om te springen met het beschikbare budget en pleit daarom voor strengere voorwaarden.

Van Belgen is bekend dat ze een bank in de maag hebben, maar de hoge vastgoedprijzen maken het voor steeds meer mensen minder eenvoudig om nog te kunnen bouwen. Het Vlaams Woningfonds biedt sociale woonleningen aan die worden toegekend tegen een sterk verlaagde rentevoet van amper 2 procent. De voorbije jaren hebben echter steeds meer mensen een beroep gedaan op de mogelijkheden van het fonds waardoor het zwaar verlieslatend is geworden voor de Vlaamse regering.

 

Start hier je aanvraag voor een lening!

592 miljoen euro aan sociale woonleningen

Tussen januari en september werd er voor maar liefst 592 miljoen euro aan sociale hypothecaire leningen uitgeschreven. Het totale jaarlijkse budget bedraagt echter “slechts” 650 miljoen euro waardoor er nog maar 88 miljoen overblijft voor de laatste drie maanden van het jaar en dat is veel te weinig. Het kabinet van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans waarschuwt dat het beschikbare budget nog voor het jaareinde zal uitgeput zijn. Hierdoor zullen ongetwijfeld mensen uit de boot vallen waarvoor de sociale lening de enige mogelijkheid betekent om een huis of ander vastgoed te kunnen kopen. Het is daarnaast niet de eerste keer dat het jaarbudget voor sociale leningen vroegtijdig wordt bereikt. In maart van dit jaar werd nog zo’n 600 miljoen euro extra vrijgemaakt, goed voor 3200 bijkomende sociale woonleningen.

 

Nog strengere voorwaarden voor sociale woonlening

Homans wil het gebrek aan voldoende financiële middelen nu compenseren door de voorwaarden strenger te maken. Wie zelf een huis gaat bouwen, bouwgrond wil kopen of een bestaand woonkrediet wil herfinancieren zal binnenkort niet langer in aanmerking komen voor de sociale woonlening. Eerder dit jaar werden de voorwaarden reeds aangescherpt toen bekend werd gemaakt dat de minimale inkomensgrens werd opgetrokken tot 10.000 euro per jaar. Ook de rentevoet werd licht verhoogd. Deze wordt nu niet langer om de vijf, maar wel om de twee jaar aangepast aan het gezinsinkomen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Social tagging: > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.