Waarom geld niet op je zichtrekening hoort

Sparen brengt toch niks op vandaag de dag! Je hoort het steeds vaker als reden waarom er (te)veel geld op de zichtrekening blijft staan. Velen onder ons zien het nut er niet langer van in om geld naar een spaarrekening over te schrijven. Toch zijn hier nog steeds valabele argumenten voor te vinden.

Een groot bedrag op je zichtrekening laten staan heeft totaal geen nut als je dit niet op heel korte tijd nodig hebt. Een zichtrekening brengt niks op terwijl een spaarrekening toch nog steeds iets opbrengt. Bovendien is elk gespaard bedrag dat op een spaarrekening staat door het depositogarantiestelsel  beschermd tot 100.000€. Iedere persoon heeft per bank waar ze een spaarboekje hebben een bescherming van dit gespaard kapitaal. Dit is niet het geval met een gewone zichtrekening. En net zoals bij een zichtrekening blijft je spaargeld op je spaarboekje gemakkelijk opvraagbaar. Dit in tegenstelling met fiscaal sparen of lange termijn beleggingen op de beurs.

Open een online spaarrekening!

Er blijft natuurlijk wel de kwestie van het rendement. Het is dus ook niet de bedoeling om teveel geld op het spaarboekje te parkeren. Zoals zo vaak blijkt een gezonde balans een mooi compromis. De meeste banken hebben de laatste jaren de spaarrentevoet heel sterk doen dalen waardoor het bijna niet meer voordelig is om voor deze veilige spaarvorm te kiezen. Zeker als je de inflatie meerekent dan verlies je meestal koopkracht door te sparen. Daarom dat men in tijden van lage spaarrentes meer geneigd is om over te schakelen op meer risicovolle beleggingsvormen.

Een alternatief is fiscaal sparen (langetermijnsparen of pensioensparen). Naast het rendement krijg je nog eens 30% van het gespaard bedrag terug via een belastingvermindering. Uiteraard zijn hier wel enkele voorwaarden aan verbonden. Er staat een limiet op dit gespaard bedrag en je legt geld vast tot de leeftijd van 60 jaar. Je kunt ook kiezen om te beleggen in beleggingen die meer risicovol zijn. Zo kan je je geld in een spaarfonds steken dat bestaat uit obligaties en/of aandelen.

Trouwens, sparen, hoe doe je dat nog tegenwoordig? Iedereen kan sparen. Ook als je weinig verdient. Het is juist belangrijk om te sparen als je een laag inkomen hebt. Zo ben je namelijk voorbereid op onverwachte uitgaven. bijvoorbeeld een wasmachine die kapot gaat. Enkele tips.

Zet je inkomsten en je uitgaven naast mekaar per maand (huur, gas, water, licht, boodschappen, etc.). Ook uitgaan en uiterlijke verzorging vallen onder uitgaven. Aan de hand van deze lijst kun je nagaan waarop je kunt besparen in je uitgaven, bijvoorbeeld een abonnement op een blad dat je eigenlijk niet zo vaak leest. Het geld wat je daarop bespaart, kan je op je spaarrekening zetten. Naast het verminderen van de uitgaven kun je ook kijken naar manieren om je inkomsten te laten stijgen.

Er zijn veel aanbieders in spaarrekeningen. Zij hebben vaak allemaal een ander rentepercentage. Vergelijk regelmatig welke rente je krijgt en wat de andere aanbieders voor rentepercentages aanbieden. Mensen denken vaak dat het lastig is om over te stappen, maar je kunt juist makkelijk overstappen van aanbieder. Doe er je voordeel mee.

 

Social tagging: > > > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.