Wat zijn trackers?

beleggingsinstrumenten

Als je een beetje Engels kent, weet je dat ’to track’ volgen betekent. Maar wat heeft dat met het financiële landschap te maken? En is het de zoveelste hype of kan het jou als consument, spaarder of belegger een meerwaarde opleveren? Tijd voor een woordje uitleg.

Trackers zijn beleggingsinstrumenten die de prestatie van bijvoorbeeld een aandelenindex of een aandelenkorf proberen na te bootsen of te volgen. Inmiddels kan de onderliggende waarde een bestaande aandelenkorf, een op maat samengestelde groep aandelen, een obligatie-index, valuta of zelfs een fysieke grondstof zijn.

De beheerder van een tracker gaat bijvoorbeeld een aandelenindex nabootsen door al de aandelen uit die index of een belangrijk deel ervan aan te kopen. Je weet als belegger precies wat er onderliggend in de tracker wordt aangehouden en dat is dus transparant.

We spreken hier uitsluitend over de meest voorkomende vorm van trackers: passieve trackers. Trackers zijn passief als de beheerder zelf niet actief het onderliggende in de tracker kiest: hij koopt enkel de aandelen uit een aandelenindex bijvoorbeeld. De beheerder beperkt zich tot het kopiëren van die index. De Dow Jones bijvoorbeeld.

Voordelen

  • Lage beheerskosten.
  • Duidelijke prijs.
  • Diversificatiemogelijkheden: één van de gouden beleggingsregels is dat je niet alle eieren in dezelfde mand legt. Via trackers kan je met kleine bedragen in zowat alles beleggen waarvan de prijs of de koers via een marktmechanisme wordt bepaald. Zo kan je jouw beleggingsportefeuille diversifiëren.

Nadelen

  • Risico: er zijn geen trackers met kapitaalbescherming op de markt.
  • Niet steeds voldoende verhandelbaar.
  • Soms is er een sterke concentratie van enkele grote aandelen in een bepaalde index.  Je belegging in die index is dus (te) sterk afhankelijk van de prestatie van een beperkt aantal aandelen. Kijk goed het gewicht van alle bestanddelen van de index na vooraleer je erin belegt.
  • Trackers in grondstoffen zijn een complex onderdeel van de financiële markten.

Concreet

Trackers zijn een alternatief voor beleggingsfondsen, maar dan met lagere kosten. Veruit het grootste voordeel van trackers is de spreiding. Met één transactie kan een belegger de hele onderliggende index kopen. Dat bespaart veel tijd en vooral transactiekosten. Door die spreiding zijn trackers minder risicovol dan individuele aandelen.

Trackers kunnen net als gewone aandelen op de beurs worden gekocht.

Kosten 

Voor de meeste trackers betaal je dezelfde kosten als bij de aankoop van een aandeel op de beurs. Deze kosten verschillen van instelling tot instelling. Aarzel niet ze te vergelijken en let op de volgende zaken:

  • Het makelaarsloon.
  • Het bewaarloon:de bank of beursvennootschap plaatst een aangekochte tracker op je effectenrekening. Deze rekent daar meestal een bewaarloon voor aan. Soms is het gratis.
  • De wisselkoers:  trackers noteren soms in vreemde munten, zoals de US dollar. Dan moet je ook rekening houden met de wisselkoersen.

Belastingen

We zetten ze op een rijtje:

  • Beurstaks: de beurstaks bedraagt 0,27%, net zoals bij aandelen.
  • Roerende voorheffing: de meeste aandelentrackers betalen de dividenden die ze van de bedrijven uit de index ontvangen uit. Op dit dividend is 30% roerende voorheffing verschuldigd.
  • Op meerwaarde op trackers is geen meerwaardebelasting verschuldigd. Er is een uitzondering: op trackers die voor 25% of meer uit obligaties bestaan,  betaal je 30% belasting op de meerwaarde op het obligatiegedeelte.

Investeer en geniet van een appartement in Frankrijk!

Social tagging: > > > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.