Een huis kopen onbetaalbaar geworden voor jongeren?

jongeren-huis-kopen

Elke Belg heeft een baksteen in de maag, zegt men weleens. Toch wordt het moeilijker voor jongeren, zelfs voor koppels, om nog een huis te kopen. We moeten sowieso naar de bank om geld te lenen. Maar leningstermijnen worden alsmaar langer. Een koppel tweeverdieners dat samen maar liefst 40 jaar moet afbetalen is geen uitzondering meer! Waar eindigt dat? Gaan de kinderen binnenkort verplicht mee een lening moeten aangaan?

Start hier je aanvraag voor een lening!

De banken zijn voorzichtig

Een huis kopen is geen leuke bedoening meer. Vandaag de dag is het enorm lastig om een hypotheek af te sluiten. Het lijkt wel alsof geld schaarser goed wordt. Dat terwijl de economie gebaat is bij het spreekwoord ‘geld moet rollen’. Helaas zijn de banken het daar niet mee eens. Ondanks dat de rente op een historisch laag punt staat, durft een bank het vaak toch niet aan.

 

Het andere uiterste

De economie ligt nog altijd op zijn gat. Langzaam maar zeker lijkt het vertrouwen echter terug te keren. Het is immers ook al wat jaren terug dat de economische recessie begon. De bankencrisis heeft wel zijn tol geëist. Banken zijn simpelweg niet meer zo happig op het geven van forse leningen. Waar ze het tien jaar geleden nog overdreven waardoor mensen kampen met overwaardes op hun huis, slaan de banken nu door naar de andere kant.

Voorzichtigheid is geboden, maar de banken kunnen ook te voorzichtig zijn. Nu is het probleem namelijk weer dat banken haast geen hypotheken willen verstrekken. Van het ene uiterste naar het andere…

 

Vooral jongeren in de problemen

Tien jaar geleden kon iedereen met een vast inkomen een hypotheek krijgen, tegenwoordig ligt dat anders. Leningen met een lange looptijd zijn geen uitzonderingen meer. Zelfs wanneer je het sneller wil en kan aflossen, gaat de bank liever voor zekerheid. Zij willen geen catastrofes meer, ze hebben geleerd van hun fouten. Toch maken ze nu ook een grove fout. Geld moet namelijk rollen, dat is de enige manier om sterker uit de crisis te komen. Iedereen weet dat, maar de banken nemen het risico liever niet.

Met name jongeren hebben hier last van. Als je een vaste job hebt waar toekomst in zit, zou je verwachten dat de bank staat te springen om jou. Helaas is dat niet het geval. Ook dan zullen banken bedacht zijn. Zelfs tweeverdieners hebben het lastig. Toch betekent dat niet dat een lening uitgesloten is. Je zult alleen goed beslagen te ijs moeten verschijnen. Doe daarom je huiswerk voordat je een gesprek aangaat met de bank, op deze manier groeit het vertrouwen in de bank in jou als persoon.

 

Voorbereiding is alles

Ga daarom ook goed voorbereid naar de bank toe. Weet hoeveel je maandelijks kunt aflossen met je inkomen, en houd ook rekening met andere lasten als verzekeringen, benzine en je maandelijkse uitgaven. Op deze manier weet je exact hoeveel je kunt spenderen om niet in de problemen te geraken. De bank is dan sneller geneigd om met je in zee te gaan. Je hebt dan immers al laten zien dat je serieus bent.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Social tagging: > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.