Investeren en beleggen in Belgisch vastgoed

vastgoed

Wie zijn geld nog wil laten werken, moet andere oorden dan het spaarboekje opzoeken. Als je ook de wenkbrauwen gefronst hebt toen je de uittreksels van je spaarrekening bekeek, ben je écht niet de enige. Wie spaart op een klassieke manier levert geld in en dat kan nooit de bedoeling zijn. Dit wil zeggen dat wij Belgen koopkracht verliezen door geld op ons spaarboekje te houden. Er is dus overduidelijk een vraag naar rendabelere beleggingen, die toch weinig risico’s inhouden. Omdat voor veel mensen de beurs niet bepaald een veilig alternatief is, kan vastgoed een interessant alternatief zijn met een mooi rendement (op lange termijn).

Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren

Een eerste manier is het kopen van vastgoed op papier of investeren in vastgoedbevaks op de beurs. Zo’n bevak betaalt jaarlijks een dividend uit. Dat rendement is echter niet gewaarborgd voor de toekomst en schommelt want de koersevolutie is afhankelijk van de economische groei.

Een andere mogelijkheid is het rechtstreeks investeren in vastgoed. Een woning of appartement zijn al jaren populair. Maar de mogelijkheden zijn de afgelopen jaren heel divers geworden. Als particulier kun je nu even goed en gemakkelijk investeren in serviceflats, hotelkamers, een parkeergarage tot zelfs studentenkamers.

Wie belegt in vastgoed, doet dat omwille van het huurrendement en de meerwaarde op lange termijn. De ligging, de verhuurbaarheid en de potentiële meerwaarde van de woning of het appartement zijn daarbij belangrijk. De investeerder moet vooraf een gedetailleerd fiscaal plan opstellen. Vastgoed moet een belegging op lange termijn zijn. Zo wordt de meerwaarde niet belast en worden de hoge instapkosten – de registratierechten, de notariskosten en de eventuele btw – vlot gecompenseerd.

Enkele voorbeelden van Belgische vastgoedprojecten

Arcadia (project te Brussel, appartementen met verhuurdienst)

Park Inn (project te Luik, hotelvastgoed)

Ibis Style Bru Airport BENL (project te Brussel, hotelkamers)

Creaparking (investeren in parkings)

Kredieten

Voor een tweede woning, kan je geen aanspraak maken op een fiscaal interessante woonbonus of de aftrek eigen en enige woning. Toch kunnen de kapitaalaflossingen die worden betaald aan de bank beperkt fiscaal in mindering worden gebracht, afhankelijk van het bedrag van de lening en van je nettoberoepsinkomen  De voorwaarde is wel dat de lening minstens tien jaar loopt en wordt gewaarborgd door een hypothecaire inschrijving.

De intresten die voor een tweede woning worden betaald aan de bank of andere kredietmaatschappij, zijn aftrekbaar van je totale onroerend inkomen  Bij een verhuur voor woondoeleinden, word je niet belast op de ontvangen huurinkomsten, maar op het geïndexeerde kadastraal inkomen van het appartement, verhoogd met 40 procent.

Besluit

De conclusie is alvast de volgende. Vastgoed is een interessante belegging als je de woning of het appartement voldoende lang – minstens tien jaar – aanhoudt. Sommige bronnen spreken zelfs van 15 à 20 jaar. Het duurt in ieder geval enkele jaren voordat de kosten die gepaard gaan met de aankoop worden terugverdiend. Een vastgoedinvestering brengt aan het begin de grootste kosten met zich mee.
Start hier je aanvraag voor een lening!

Social tagging: > > > > > > > > > > > > > >

Let op: geld lenen kost ook geld.