Temper nog voor het jaareinde je belastingfactuur

pensioen sparen

Een deel van je uitgaven kan je via de fiscus recupereren. Maar daarvoor dien je wel nu in actie te schieten. Je moet die uitgaven nog voor het jaareinde effectief betalen. Een factuur, bestelbon of contract met datum voor Nieuwjaar volstaat niet. Denk in de eerste plaats aan het pensioensparen en de levensverzekering.

Verlaag je belastingfactuur met pensioensparen

Dit jaar kan je voor stortingen tot 940 euro een belastingvoordeel van 30 procent krijgen. Heb je nog niets of nog niet het maximumbedrag gestort, dan kun je nog altijd een aanvullende storting doen in je pensioenspaarfonds of je pensioenspaarverzekering. Storten kan tot het einde van het jaar waarin je 64 jaar bent. Let op, pensioensparen mag je niet combineren met de aankoop van aandelen van uw werkgever.

Open een online spaarrekening!

Zoals hierboven vermeld bestaan er 2 vormen van pensioensparen:

  • Pensioenspaarverzekering. Dit is pensioensparen bij een verzekeringsinstelling. Hierbij ken je het minimaal gegarandeerde jaarlijks rendement. Sommige verzekeraars bieden ook de mogelijkheid om te participeren in de winsten die afhangen van de resultaten van de verzekeraar.
  • De pensioenspaarrekening. Hier spaar je bij een bank (bijvoorbeeld een pensioenspaarfonds). Hier geniet je niet van een minimaal gegarandeerd jaarrendement. Een pensioenspaarfonds is in feite gebaseerd op een obligatie-mix of aandelen-mix  zodat de opbrengst afhangt van hun evolutie op de beurs. De balans wordt jaarlijks vastgelegd.

Opgelet! Overschakelen van pensioenspaarverzekering naar –fonds, is niet mogelijk. Je kan wel beiden hebben, maar dan moet je kiezen in welk stelsel je gaat storten.

Het bedrag van de stortingen die je jaarlijks kunt doen voor pensioensparen, is beperkt. Voor inkomstenjaar 2017 (aanslagjaar 2018) komt maximaal 940 euro in aanmerking voor belastingvermindering. Pensioensparen biedt je een belastingvoordeel van 30%. Het maximaal fiscaal voordeel voor 2017 bedraagt dus 282 euro.

Verminder je belastingfactuur met een levensverzekering

Met stortingen in een levensverzekering (tak21) kan je fiscaal vriendelijk een aanvullend pensioen opbouwen. Premiebetalingen tot 2.260 euro kunnen een belastingvermindering voor het langetermijnsparen van 30 procent opleveren.

Let wel dat er niet voor iedereen dezelfde fiscale ruimte is. Een en ander hangt af van wanneer je een lening aangegaan bent voor je gezinswoning en/of ander vastgoed.

  • Lening aangegaan voor 2015. De betalingen in het kader van die leningen worden afgetrokken van de maximale korf van 2.260 euro voor het langetermijnsparen. Er is dus door de band genomen geen of weinig ruimte voor belastingsvoordeel.
  • Lening aangegaan in 2015. Omdat het belastingvoordeel voor de gezinswoning teruggeschroefd werd, leveren premiebetalingen voor een levensverzekering tot 740 euro een belastingvoordeel op.
  • Lening aangegaan na 2015. Voor leningen aangegaan in 2016 en 2017 kan het federale langetermijnsparen tot nader order wél gecombineerd worden met het belastingvoordeel voor de Vlaamse woonbonus. Met andere woorden: beide belastingvoordelen voor het maximumbedrag!

Vergelijk aanbieders en financiële producten

Vooral als je besluit met fondsen te werken dien je  een vergelijkingsoefening te maken tussen de verschillende aanbieders. De instap-, beheers- en uitstapkosten verschillen immers nogal van maatschappij tot maatschappij. Bekijk ook of er zowel beheerskosten voor de onderliggende fondsen als voor de polis zelf gevraagd worden. In dat geval betaal je immers tweemaal! Het totale kostenplaatje kan dus aandikken, wat behoorlijk op het rendement drukt. Vergelijken doe je het makkelijkst en het snelst online.
Open een online spaarrekening!

Social tagging: > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.