Beleggen voor beginners

Wie wil er niet slim beleggen? Klassiek sparen betekent op dit moment immers met 100 procent zekerheid koopkracht verliezen. Maar hoe begin je daaraan? Zeker voor beginners kan beleggen erg ingewikkeld lijken. Er zijn immers zoveel verschillende manieren om te beleggen dat het aanbod overweldigend kan zijn. Een aantal praktische tips.

Het is verstandig om je eerst goed in te lezen en daarna te oefenen. Je zou ook kunnen overwegen om een beleggingscursus te volgen. Hiervoor vind je tal van mogelijkheden online. Goed begonnen is half gewonnen. Bepaal waarin je wil beleggen en of je dat op lange of korte termijn wil doen. Ga je voor opties of kies je bijvoorbeeld voor aandelen? Hoelang kan en wil je op een rendement wachten? Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Vele nuttige vragen die echter beantwoord moeten worden om je strategie te bepalen. Eens je opnieuw het bos door de bomen ziet, is het raadzaam een demo-account te openen om te oefenen. Daarna kan je met echte valuta starten. Beleg echter nooit met geld dat je niet kan missen!

Open een online spaarrekening!

Waarin kan je beleggen?

Beleggen kan in allerlei verschillende producten. Aandelen zijn waarschijnlijk de bekendste soort. Maar wist je dat je ook kunt handelen in verschillende munteenheden of grondstoffen? Het is verstandig om te beginnen met één type belegging en je daarin te verdiepen. Een klein overzicht van de populairste beleggingen:

    • Beleggen in aandelen
    • Beleggen in Bitcoins (De Bitcoin is een digitale valuta die niet wordt uitgegeven door een overheid)
    • Beleggen in CFD’s (Contract For Difference)
    • Beleggen in goud
    • Beleggen in olie
    • Beleggen in opties (Een optie is een product dat je pas koopt  of verkoopt na een afgesproken periode, hiervoor betaal je een optiepremie)
    • Beleggen in valuta
    • Beleggen in zilver

Wie wordt er je broker of partner?

Voor beleggingen is het vanuit strikt financieel oogpunt het voordeligst om aan financial shopping te doen of anders gezegd per product de beste koop te zoeken. Toch blijven de meeste Belgen trouw aan hun ene bank. Immers, tarieven zijn één zaak, vertrouwen is een andere. Let er wel voor op dat je bankier je niet enkel die financiële producten aanbeveelt waarop de bank het meest verdient. Dit is een belangenconflict waar veel klanten zich te weinig van bewust zijn. Met andere woorden, blijf trouw aan je profiel en doe eerst wat research op het internet.

Bovendien speelt er momenteel behoorlijk wat concurrentie in de markt. Een recente trend is het online vermogensbeheer. Dit is een vorm van vermogensbeheer dat ook voor een klein startbedrag toegankelijk is. Vrijwel iedere online bank heeft zo’n aanbod.

En dan zijn er ook nog de zogenaamde onafhankelijke platforms en apps. Ook wel de ‘zelf beleggen rekening’ of de effectenrekening genoemd. Zelf beleggen via internet is al jaren mogelijk en wordt steeds populairder. De lage kosten en de bijna onbegrensde mogelijkheden zijn de belangrijkste voordelen.

Voor wie of voor welke vorm je ook kiest, wees voorbereid. Zorg dat je goed voorgelicht bent over alle mogelijke kosten. Uiteindelijk bepalen ook die je netto-rendement. De belangrijkste kosten bij beleggen zijn de transactiekosten en de beheerskosten.

Open een online spaarrekening!

Social tagging: > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.