Welke elementen spelen in je voordeel bij het aanvragen van een lening?

voordeel-lening

Banken zijn steeds minder geneigd om een lening te verstrekken. Dat heeft alles te maken met de huidige economie. Nog steeds is de nabije toekomst onzeker. Vandaar dat banken liever het zekere voor het onzekere nemen en geen lening verstrekken aan mensen die financieel in slechte papieren zitten.

Als jij een lening wilt aanvragen, is het dan ook beter om goed voor de dag te komen. In dit artikelen behandelen wij een aantal zaken die in je voordeel kunnen spreken, maar ook zullen wij ons licht laten schijnen op zaken die een negatieve uitwerking op je aanvraag kunnen hebben.

Start hier je aanvraag voor een lening!
Voordelen

1. Een vaste betrekking.
2. Een CV zonder hiaten.
3. Spaaractiviteit.
4. Onderpand.

 

1. Een vaste betrekking.

Je beroep zal meteen ter sprake komen bij de aanvraag van een lening. Dat is ook logisch, want je baan betaalt uiteindelijk de lening. Als jij een vaste aanstelling geniet in een vakgebied waar weinig ontslagen vallen, dan zal de bank vertrouwen in je krijgen.

Wees echter niet beduusd als jij een ondernemer bent. Als jij kunt aantonen dat je de afgelopen jaren goed hebt geboerd en dat er een stijgende lijn inzit (of in ieder geval geen dalende lijn), dan zal de bank je ook graag het voordeel van de twijfel geven.

Ben jij echter pas zojuist gestart bij een baan en zit je dus nog in de proefperiode, dan zit een bank niet op jou te wachten. Hetzelfde geldt voor zelfstandigen die pas zojuist zijn begonnen met hun bedrijf. De toekomst is voor de bank dan simpelweg nog te onzeker. Zij zullen dan liever niet met je in zee gaan. Zij zullen je vriendelijk verzoeken om over een aantal jaar terug te komen voor een nieuwe lening aanvraag.

 

2. Een CV zonder hiaten.

Een CV zonder hiaten is belangrijk omdat de bank hiermee zal constateren dat jij een serieus persoon bent én dat er meerdere bazen en/of bedrijven genoeg vertrouwen in jou hebben gehad. Je bent immers nooit zonder baan geweest.

Natuurlijk is het niet erg als je een bepaalde periode niet hebt gewerkt. Dat kan iedereen overkomen. Heb je echter een periode van twee jaar niet gewerkt, dan zul je wel met een goed en onderhoudend verhaal moeten komen bij de bank. Zij zullen er namelijk zeker en vast naar vragen.

De bank wil weten met wie zij te maken hebben voordat zij een lening verstrekken. Denk er dus over na hoe je het gaat uitleggen, mocht je een hiaat op je CV hebben.

 

3. Onderpand.

Een onderpand geeft een bank zekerheid. Zekerheid dat zij hun geld kunnen recupereren wanneer jij de lening niet meer kunt bekostigen. Dit kan een spaartegoed zijn of een huis. Ook een auto kan echter als onderpand fungeren. Een onderpand kan zeer handig zijn.

De bank heeft zekerheid, niet alleen dat zij tenminste iets overhouden, mocht het misgaan, maar ook dat jij zelf genoeg vertrouwen in de lening hebt om een onderpand in te zetten. Dit zal de bank ook weer extra vertrouwen geven.

 

Nadelen

1. Slechte voorbereiding.
2. Onvoldoende kennis.
3. Lopende leningen of schulden.

 

1. Slechte voorbereiding

Wanneer jij bij een bank komt zonder duidelijk plan zal de bank je natuurlijk niet serieus nemen. Dat is ook logisch. Als iemand op jouw werk komt en eigenlijk niet weet wat hij of zij komt doen, dan zal jij die persoon ook niet serieus nemen. Ook al heeft deze persoon wel serieuze bedoelingen.

Belangrijk is dan ook om eerst informatie in te winnen. Wat heb je precies nodig? Wat wil je hebben en hoe ga je dat krijgen?

 

2. Onvoldoende kennis.

Dit valt ook een beetje onder slechte voorbereiding, al zijn er natuurlijk een aantal nuanceverschillen. Bij onvoldoende kennis bedoelen wij met name het niet weten wat voor lening je wilt afsluiten en hoeveel jou dit zal kosten. Dit is natuurlijk niet moeilijk om uit te zoeken.

Een gouden regel is dat je tot maximum 33% van je inkomen per maand kunt aflossen aan een lening.

Dit soort zaken dien je te weten voordat je een gesprek aanknoopt met de bank. Vraag niet om een lening waarbij je meer dan 33% van je loon moet afbetalen, want dan denkt de bank dat je iemand bent die financieel onverantwoorde risico’s neemt.

Ook is het belangrijk om na te denken over andere kosten die je maakt. Ga jij vaak uit eten of op vakantie? Houd hier dan rekening mee. De bank houdt namelijk geen rekening met dit soort uitgaven.

Het is daarom ook een goed idee om bijvoorbeeld een huishoudboekje bij te houden. Dit zal de bank zien als een klein financieel plan. Doordat jij exact weet wat er in gaat en wat er uitkomt, zal de bank menen dat jij goed met geld om kunt gaan.

Aangezien jij geld zult krijgen van de bank, zullen zij dan al met veel meer vertrouwen hun geld aan jou lenen. Kennis is macht, zegt men weleens. Dat gaat in dit geval helemaal op. Kom goed beslagen ten ijs!

 

3. Lopende leningen of schulden.

Heb jij nog een schuld bij een postorderbedrijf? Of heb je nog een lopende lening bij een andere bank of kredietverstrekker? Zorg dan dat je deze eerst aflost. Een bank zal namelijk niet gauw in zee gaan met een partij die nog schulden heeft bij een andere partij. Het vertrouwen zal meteen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Juist iets dat niet de bedoeling is wanneer je een lening wilt afsluiten.

Het draait allemaal om het vertrouwen winnen van de bank. Met een schuld zal dit een onmogelijke kwestie worden. Zorg dus dat je te allen tijde weet dat je schuldvrij bent en dat er geen lopende leningen zijn voordat je naar de bank trekt voor een lening.

Uiteraard zijn er nog meer zaken waar je rekening dient te houden wanneer je een lening aanvraagt, maar dit zijn wel de belangrijkste zaken.

Vergis je echter niet in uitstraling en vriendelijkheid. Een bankmedewerker is ook maar een mens en mensen zijn sneller geneigd om een dienst te bewijzen aan een persoon die zij graag hebben.

Ook zal een bankmedewerker eerder vertrouwen krijgen in iemand die niet op zijn mondje gevallen is, dan iemand die pas iets zegt nadat er nadrukkelijk een vraag aan hem of haar is gesteld. Houd eerst een informeel praatje voordat je in de materie duikt.

En onthoud: geef de moed niet op wanneer één bank onvermurwbaar blijkt. Er zijn genoeg andere banken en kredietverstrekkers die wellicht wel met je in zee willen gaan. En het belangrijkste: teken niet zomaar een lening tegen iedere rente. Vraag altijd aan advies van een onafhankelijke partij nadat je een aanbod hebt gekregen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Social tagging: > > > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.