Welke verzekeringen zijn verplicht?

Benieuwd welke verzekeringen er in België verplicht zijn? Het aantal is behoorlijk klein, waardoor je in veel gevallen zelf kunt bepalen of je ergens een verzekering voor af wenst te sluiten. Dat geldt echter niet voor de auto- of motorverzekering, aangezien je deze verplicht af dient te sluiten, op het moment dat je de openbare weg op wilt. Ook een brandverzekering is verplicht.

Verder zijn vooral de verzekeringen voor werkgevers verplicht, om hun werknemers op een goede manier te beschermen. Tenslotte is het bij het uitoefenen van speciale activiteiten verplicht om een verzekering af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen

De meest bekende verplichte verzekering is echter de aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen. We kennen deze ook wel als de autoverzekering of de motorverzekering. Je bent verplicht om een verzekering tegen de Burgerlijke Aansprakelijkheid af te sluiten. Dit is een verzekering die uit zal keren op het moment dat je schade bij een ander toebrengt en jij daar schuldig aan bent. De mini-omnium en full omnium dekking waar je gebruik van kunt maken zijn niet verplicht. Deze verzekeringen dekken (in bepaalde gevallen) ook de schade aan je eigen auto.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Arbeidsongevallenverzekering

Daarnaast is de arbeidsongevallenverzekering verplicht voor bedrijven, om te voorkomen dat werknemers te maken krijgen met een ongeval de kosten niet kunnen laten vergoeden. De verzekeraar zal uitkeren op het moment dat een werknemer te maken krijgt met een ongeval op de werkvloer. De dekking geldt daarnaast ook voor de momenten waarop een werknemer naar z’n werkt toe reist, of juist weer terug naar huis keert. Het is wat dat betreft een uitgebreide verplichte verzekering, die ervoor zorgt dat werknemers goed gedekt zijn tegen eventuele ongevallen waar zij mee te maken kunnen krijgen.

Burgerlijke aansprakelijkheid voor bedrijven en beroepen

Daarnaast dienen bepaalde bedrijven en instellingen verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid brand en ontploffing af te sluiten. Het wordt ook wel gewoon brandverzekering genoemd. Het gaat om bedrijven die gebruik maken van een ruimte die open staat voor het publiek. De verzekering zorgt ervoor dat slachtoffers van een brand of een ontploffing kunnen rekenen op een uitkering door de verzekeraar. Aangezien de kosten flink in de papieren lopen zijn bedrijven over het algemeen niet zomaar in staat om deze kosten zelf te betalen. Met name discotheken en restaurants hebben te maken met deze verzekering, aangezien zij ervoor moeten zorgen dat hun klanten op een veilige manier gebruik kunnen maken van de faciliteiten.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Verzekeringen bij speciale activiteiten

Tenslotte is het bij het uitoefenen van bepaalde beroepen of activiteiten verplicht om een verzekering tegen de burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Het gaat hierbij om beroepen zoals de architect of een reisorganisator, om te voorkomen dat klanten te maken krijgen met hoge kosten die zij niet vergoed krijgen. Daarnaast zijn jagers bijvoorbeeld verplicht om een verzekering tegen de burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. De verplichte verzekeringen in België zorgen ervoor dat slachtoffers van bepaalde ongevallen en andere vervelende situaties, er in ieder geval vanuit kunnen gaan dat er een vergoeding van de kosten plaats zal vinden.

Social tagging: > > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.